Pieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych papryk

Autor: mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

ratingratingratingratingrating

3

21 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

40 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 sztuka

50 gramów

20 gramów

surówka:

1 łyżka

0.5 sztuki

0.5 sztuki

0.5 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć ją porem (pokrojonym w talarki) oraz sparzonym wrzątkiem pomidorem pokrojonym w plastry. Całość zapiekać ok. 10-12 minut w temp. ok. 160 °C. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Pieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych papryk - Krok 1

Krok 2

Pieczywo posmarować Florą ProActiv o smaku masła i posypać szczypiorkiem.

Pieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych papryk - Krok 2

Krok 3

Papryki pokroić na drobne fragmenty i wymieszać z oliwą z oliwek.

Pieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych papryk - Krok 3
mgr inż. Sylwia Gugała-Mirosz

Dobra rada:

Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.

0

Opinie o przepisie

Flora ProActiv o smaku masła

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Flora ProActiv o smaku masła

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych paprykPieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych papryk

Śniadanie to posiłek, którego w żadnym wypadku nie należy pomijać. Pamiętajmy, że także rano powinniśmy spożywać produkty z różnych grup: pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa , będące źródłem błonnika, te bogate w białko jak np. ryba oraz produkty zawierające „dobre” tłuszcze roślinne. Doskonałą propozycją będzie mintaj z piekarnika z porem na żytnim pieczywie. To danie koniecznie wzbogać o pyszną i zdrową sałatkę z różnobarwnych papryk.

Dla kogo?

Poranny posiłek, na który składa się pieczywo z mintajem oraz sałatka z warzyw, to przepis dla ludzi dbających o linię i stężeniu cholesterolu. Dodatkowo nie musimy wkładać wiele wysiłku w jego przygotowanie, więc będzie dobrym wyborem na śniadanie w ciągu tygodnia, kiedy spieszymy się do pracy.

Na zdrowie

Ryba plus warzywa – to znakomity duet. Ten posiłek to m.in. cenne źródło potasu (1075 mg czyli 54% RWS), który ma wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi a tym samym pracę naszego serca. Imponująca ilość błonnika 12,7 g będzie wspierała prawidłową pracę przewodu pokarmowego.

Czy wiesz, że?

Zielone, czerwone i żółte – czy wiesz, dlaczego papryki mają odmienne barwy? Odpowiedź jest prosta. Za wszystko odpowiada poziom nasłonecznienia. Im jest ono większe, tym papryka nabiera głębszej barwy. Najmniej dojrzałe jest warzywo w zielonkawym odcieniu, najbardziej – to o barwie intensywnej czerwieni.