Pieczywo z mintajem pieczonym w porach z sałatką z różnokolorowych papryk

1 porcja | %*w porcji** | |
---|---|---|
Energia | 1669.4 kJ / 399 Kcal | 20 % |
Tłuszcz | 18.6 g | 27 % |
w tym kwasy tłuszczowe: nasycone | 3.1 g | 16 % |
Węglowodany | 60.3 g | 23 % |
w tym cukry | 3.5 g | 4 % |
Błonnik | 12.7 g | - |
Białko | 11.4 g | 23 % |
Sól | 1.5 g | 25 % |
* % referencyjnej wartości spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ/2000 kcal). ** 1 porcja ok. 425 gr. Przepis pozwala na przygotowanie 1 porcji. *** 1 Kcal = 4,184 kJ |
- Krok 1Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Obłożyć ją porem (pokrojonym w talarki) oraz sparzonym wrzątkiem pomidorem pokrojonym w plastry. Całość zapiekać ok. 10-12 minut w temp. ok. 160 °C. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
- Krok 2Pieczywo posmarować Florą ProActiv o smaku masła i posypać szczypiorkiem.
- Krok 3Papryki pokroić na drobne fragmenty i wymieszać z oliwą z oliwek.
Posiłek jest dobrym źródłem: potasu, fosforu, żelaza, cynku, miedzi, manganu, witamin: A, E, C, B2, B6 i kwasu foliowego.
Śniadanie to posiłek, którego w żadnym wypadku nie należy pomijać. Pamiętajmy, że także rano powinniśmy spożywać produkty z różnych grup: pełnoziarniste produkty zbożowe i warzywa , będące źródłem błonnika, te bogate w białko jak np. ryba oraz produkty zawierające „dobre” tłuszcze roślinne. Doskonałą propozycją będzie mintaj z piekarnika z porem na żytnim pieczywie. To danie koniecznie wzbogać o pyszną i zdrową sałatkę z różnobarwnych papryk.
Dla kogo?
Poranny posiłek, na który składa się pieczywo z mintajem oraz sałatka z warzyw, to przepis dla ludzi dbających o linię i stężeniu cholesterolu. Dodatkowo nie musimy wkładać wiele wysiłku w jego przygotowanie, więc będzie dobrym wyborem na śniadanie w ciągu tygodnia, kiedy spieszymy się do pracy.
Na zdrowie
Ryba plus warzywa – to znakomity duet. Ten posiłek to m.in. cenne źródło potasu (1075 mg czyli 54% RWS), który ma wpływ na utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi a tym samym pracę naszego serca. Imponująca ilość błonnika 12,7 g będzie wspierała prawidłową pracę przewodu pokarmowego.
Czy wiesz, że?
Zielone, czerwone i żółte – czy wiesz, dlaczego papryki mają odmienne barwy? Odpowiedź jest prosta. Za wszystko odpowiada poziom nasłonecznienia. Im jest ono większe, tym papryka nabiera głębszej barwy. Najmniej dojrzałe jest warzywo w zielonkawym odcieniu, najbardziej – to o barwie intensywnej czerwieni.