PIEGUSEK przepis – Zobacz na przepisy.pl

PIEGUSEK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

0.6 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

masa kremowa:

1 litr

2 łyżki

6 łyżeczek

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Krok 2

Na wysmarowaną Kasią i wysypaną maką tortownicę wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 -30 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić.

Krok 3

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Wafelki wymieszać z czekoladą.

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Krok 5

Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 6

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4. Lekko tężejące wylać na stężoną już masę kremową. Wstawić do lodówki do całkowitego ich stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szarpaniec
czas przygotowania
65 min.
stopień trudności

łatwe

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej