PIEGUSEK przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

PIEGUSEK

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

biszkopt:

0.6 szklanki

0.75 szklanki

4 sztuki

masa kremowa:

1 litr

2 łyżki

6 łyżeczek

4 sztuki

100 gramów

1 opakowanie

2 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta (ja to robię na bardzo wolnych obrotach miksera).

Krok 2

Na wysmarowaną Kasią i wysypaną maką tortownicę wyłożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC około 20 -30 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Całkowicie wystudzić.

Krok 3

Brzoskwinie odsączyć, pokroić na kawałki, sok zachować. Wafelki wymieszać z czekoladą.

Krok 4

Śmietanę kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder. Cienką strużką wlewać lekko ciepłą żelatynę, miksując. Dodać wafelki, czekoladę, kawałki brzoskwiń, wymieszać.

Krok 5

Sok po brzoskwiniach wymieszać z 1/4 szklanki wody. Nasączyć nim wystudzony biszkopt. Następnie na wierzch wyłożyć masę kremową z wafelkami, wyrównać. Wstawić do lodówki do stężenia.

Krok 6

Galaretki przygotować wg. przepisu na opakowaniu, zmniejszając ilość wody o 1/4. Lekko tężejące wylać na stężoną już masę kremową. Wstawić do lodówki do całkowitego ich stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • PIEGUSEK - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej