Pierniczki czeskie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierniczki czeskie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

3

heart
3 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

250 gramów

4 sztuki

120 gramów

4 łyżki

2 łyżeczki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagnieć ciasto i pozostaw je w lodówce na jeden dzień.

Krok 2

Następnie wyrób je raz jeszcze i powycinaj pierniczki.

Krok 3

Przed pieczeniem posmaruj żółtkiem. Po upieczeniu polukruj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierniczki czeskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej