
Składniki
250 gramów
50 gramów
1 gram
4 łyżki
9 sztuk
1 opakowanie
10 łyżeczek
1 sztuka
1 gram
1 dekagram
18 sztuk
9 sztuk
9 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże przekładam do miski, dodaję szczyptę cukru, wodę letnią 150 ml mieszam. Wsypuję mąkę, dodaję sól, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, wkładam do piekarnika temp 50 stopni na 30 minut aż podrośnie.
Krok 2
Ciasto dzielę na 9 części i formuję małe pizzerinki. Wykładam je na blaszkę do pieczenia z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni. Każda pizzerinkę smaruję pesto, układam polówki pomidorków, oliwki, papryczkę chili pokrojoną, plaster szynki.
Krok 3
Piekarnik zmniejszam na temp 230 stopni i piekę pizzerinki 10 minut. Wyłączam piekarnik, układam kulki mozzarelli. Zostawiam w piekarniku na chwilę aż się rozpuszczą. Posypuję oregano, bazylią świeżą.
Krok 4
Pizzerinki z pesto i szynką

Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcej