
Składniki
250 gramów
50 gramów
1 gram
4 łyżki
9 sztuk
1 opakowanie
10 łyżeczek
1 sztuka
1 gram
1 dekagram
18 sztuk
9 sztuk
9 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże przekładam do miski, dodaję szczyptę cukru, wodę letnią 150 ml mieszam. Wsypuję mąkę, dodaję sól, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, wkładam do piekarnika temp 50 stopni na 30 minut aż podrośnie.
Krok 2
Ciasto dzielę na 9 części i formuję małe pizzerinki. Wykładam je na blaszkę do pieczenia z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni. Każda pizzerinkę smaruję pesto, układam polówki pomidorków, oliwki, papryczkę chili pokrojoną, plaster szynki.
Krok 3
Piekarnik zmniejszam na temp 230 stopni i piekę pizzerinki 10 minut. Wyłączam piekarnik, układam kulki mozzarelli. Zostawiam w piekarniku na chwilę aż się rozpuszczą. Posypuję oregano, bazylią świeżą.
Krok 4
Pizzerinki z pesto i szynką

Przepisy w Waszym wykonaniu
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej





























