Pizzerinki z pesto i szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pizzerinki z pesto i szynką

Autor: magdalena kaczmarek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

38 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

50 gramów

1 gram

4 łyżki

9 sztuk

1 opakowanie

10 łyżeczek

1 sztuka

1 gram

1 dekagram

18 sztuk

9 sztuk

9 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże przekładam do miski, dodaję szczyptę cukru, wodę letnią 150 ml mieszam. Wsypuję mąkę, dodaję sól, olej i wyrabiam ciasto mikserem aż będzie gładkie. Odstawiam na 30 minut w ciepłe miejsce, wkładam do piekarnika temp 50 stopni na 30 minut aż podrośnie.

Krok 2

Ciasto dzielę na 9 części i formuję małe pizzerinki. Wykładam je na blaszkę do pieczenia z piekarnika. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni. Każda pizzerinkę smaruję pesto, układam polówki pomidorków, oliwki, papryczkę chili pokrojoną, plaster szynki.

Krok 3

Piekarnik zmniejszam na temp 230 stopni i piekę pizzerinki 10 minut. Wyłączam piekarnik, układam kulki mozzarelli. Zostawiam w piekarniku na chwilę aż się rozpuszczą. Posypuję oregano, bazylią świeżą.

Krok 4

Pizzerinki z pesto i szynką

Pizzerinki z pesto i szynką - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pizzerinki z pesto i szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej