
Składniki
2 szklanki
0.5 szklanki
25 gramów
1 sztuka
2 łyżki
4 łyżki
50 gramów
2 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Masło stopić na patelni i odstawić. Letnie mleko wymieszać z drożdżami, wlać na mąkę, dodać żółtko, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto i pozostawić w cieplym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 2
Przygotować farsz: cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, posolić i popieprzyć.
Krok 3
Ciasto rozwałkować na ceńki placek a następnie pokroić na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi. W rondelku stopić 3 łyżki margaryny.
Krok 4
Blachę wysmarować pozostałą margaryną i wysypać bułką tartą. Cebulaki zanurzyć w stopionej margarynie i układać na blasze. Posypać je serem i słodką papryką. Piec 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni celcjusza.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej