Cebulaki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cebulaki

Autor: Aneta

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

0.5 szklanki

25 gramów

1 sztuka

2 łyżki

4 łyżki

50 gramów

2 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotować ciasto: mąkę przesiać na stolnicę. Masło stopić na patelni i odstawić. Letnie mleko wymieszać z drożdżami, wlać na mąkę, dodać żółtko, stopione masło i sól. Wyrobić ciasto i pozostawić w cieplym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 2

Przygotować farsz: cebulę obrać, opłukać, pokroić w krążki i zeszklić na maśle, posolić i popieprzyć.

Krok 3

Ciasto rozwałkować na ceńki placek a następnie pokroić na kwadraty o boku 6 cm. Na każdym kawałku położyć łyżeczkę cebuli, po czym ciasto złożyć nakładając dwa przeciwległe rogi kwadratu jeden na drugi. W rondelku stopić 3 łyżki margaryny.

Krok 4

Blachę wysmarować pozostałą margaryną i wysypać bułką tartą. Cebulaki zanurzyć w stopionej margarynie i układać na blasze. Posypać je serem i słodką papryką. Piec 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni celcjusza.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cebulaki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej