
Składniki
null
null
0.2 litra
400 gramów
2 łyżki
null
1 łyżeczka
150 gramów
null
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 2
W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.
Krok 3
Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Krok 4
Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.
Krok 5
Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.
Krok 6
Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.
Krok 7
Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej