Składniki
null
null
0.2 litra
400 gramów
2 łyżki
null
1 łyżeczka
150 gramów
null
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 2
W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.
Krok 3
Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Krok 4
Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.
Krok 5
Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.
Krok 6
Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.
Krok 7
Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej