Polskie pierogi z chrzanem

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

2 sztuki

0

0

0

150 gramów

0.2 litra

2 łyżki

400 gramów

1 łyżeczka

0

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.

Krok 1

W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.

Krok 1

Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Krok 1

Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.

Krok 1

Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.

Krok 1

Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.

Krok 1

Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej