Polskie pierogi z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polskie pierogi z chrzanem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

0.2 litra

400 gramów

2 łyżki

null

1 łyżeczka

150 gramów

null

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.

Krok 2

W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.

Krok 3

Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Krok 4

Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.

Krok 5

Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.

Krok 6

Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.

Krok 7

Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej