Polskie pierogi z chrzanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Polskie pierogi z chrzanem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

0.2 litra

400 gramów

2 łyżki

null

1 łyżeczka

150 gramów

null

2 sztuki

200 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.

Krok 2

W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.

Krok 3

Bułkę namocz w mleku i odciśnij.

Krok 4

Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.

Krok 5

Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.

Krok 6

Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.

Krok 7

Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Polskie pierogi z chrzanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej