
Składniki
null
null
0.2 litra
400 gramów
2 łyżki
null
1 łyżeczka
150 gramów
null
2 sztuki
200 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Dwie łyżki masła stop w rondelku i zagnieć razem z mąką, 1 żółtkiem, odrobiną letniej wody i szczyptą soli na gładkie, jednolite ciasto.
Krok 2
W razie potrzeby dosyp mąki, rozwałkuj.
Krok 3
Bułkę namocz w mleku i odciśnij.
Krok 4
Chrzan sparz wrzątkiem i skrop sokiem z cytryny.
Krok 5
Wymieszaj razem z bułką, dodaj żółtko i odrobinę masła. Dopraw do smaku.
Krok 6
Z ciasta wycinaj szklanką krążki i na każdy nakładaj odrobinę przygotowanego farszu.
Krok 7
Zlep w pierogi i gotuj przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku. Osącz, polskie pierogi z chrzanem podawaj polane masłem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























