PRZEPISY.PL

Żabie udka smażone

  • 30
  • 4
  • Średnie
  • 0
2
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • pieprz1 szczypta
  • sól1 szczypta
  • cytryna2 szt
  • szalotka1 szt
  • masło50 g
  • natka pietruszki4 łyżki
  • ocet2 łyżki
  • czosnek ząbki 2 szt
  • papryka1 szczypta
    • Krok 1

      Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.
    • Krok 2

      Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
    • Krok 3

      Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
    • Krok 4

      Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
    • Krok 5

      Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    5
    osób dodało do Mniamlisty
    30''
    6
    Łatwe
    3
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    2
    Łatwe
    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    45''
    4
    Średnie
    1
    osoba dodała do Mniamlisty
    30''
    4
    Łatwe