
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
48 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.
Krok 2
Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Krok 3
Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 5
Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.
Czytaj więcejSoczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.
Czytaj więcej