
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
48 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.
Krok 2
Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Krok 3
Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 5
Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej