Żabie udka smażone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żabie udka smażone

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

48 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.

Krok 2

Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

Krok 3

Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.

Krok 4

Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.

Krok 5

Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Ostra zapiekanka
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej