
Składniki
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 sztuka
50 gramów
4 łyżki
2 łyżki
2 sztuki
1 szczypta
48 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.
Krok 2
Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.
Krok 3
Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.
Krok 4
Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.
Krok 5
Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej