Żabie udka smażone przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żabie udka smażone

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 sztuka

50 gramów

4 łyżki

2 łyżki

2 sztuki

1 szczypta

48 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z żabich udek ściągnij skórę i odetnij łapki. Udka namocz w zimnej wodzie z dodatkiem octu na 4-5 godzin.

Krok 2

Udka wyjmij, osusz i posyp solą oraz pieprzem i skrop sokiem wyciśniętym z jednej cytryny.

Krok 3

Na mocno rozgrzany tłuszcz wrzucaj udka, zarumień z obu stron i smaż przez 10-15 minut na średnim ogniu.

Krok 4

Na koniec smażenia dodaj posiekaną cebulę i czosnek oraz paprykę. Duś pod przykryciem przez 5 minut.

Krok 5

Udka serwuj posypane natką pietruszki i przybrane ćwiartkami cytryny.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żabie udka smażone - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej