
Składniki
1 łyżka
1 szczypta
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pomarańczę obrać ze skóry tak, aby pozbyć się również białej warstwy. Ostrym nożem wykroić cząstki pomarańczy pozbawione błonki. Z reszty wycisnąć do miseczki sok. U mnie było go naprawdę sporo. Jeżeli pomarańcze nie są zbyt soczyste, można wycisnąć sok z połówki dodatkowej pomarańczy.
Krok 2
Sok wymieszać z oliwą, dodać odrobinę miodu jeżeli pomarańcza jest zbyt kwaśna, (moja była słodka więc miodu nie dodawałam), doprawić pieprzem i solą. Cykorię, rukolę i cząstki pomarańczy ułożyć na talerzu i polać dresingiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























