Pomarańcza - prosta sałatka z niczego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomarańcza - prosta sałatka z niczego

Autor: gosqua

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę obrać ze skóry tak, aby pozbyć się również białej warstwy. Ostrym nożem wykroić cząstki pomarańczy pozbawione błonki. Z reszty wycisnąć do miseczki sok. U mnie było go naprawdę sporo. Jeżeli pomarańcze nie są zbyt soczyste, można wycisnąć sok z połówki dodatkowej pomarańczy.

Krok 2

Sok wymieszać z oliwą, dodać odrobinę miodu jeżeli pomarańcza jest zbyt kwaśna, (moja była słodka więc miodu nie dodawałam), doprawić pieprzem i solą. Cykorię, rukolę i cząstki pomarańczy ułożyć na talerzu i polać dresingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej