Pomarańcza - prosta sałatka z niczego przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomarańcza - prosta sałatka z niczego

Autor: gosqua

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 szczypta

1 sztuka

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomarańczę obrać ze skóry tak, aby pozbyć się również białej warstwy. Ostrym nożem wykroić cząstki pomarańczy pozbawione błonki. Z reszty wycisnąć do miseczki sok. U mnie było go naprawdę sporo. Jeżeli pomarańcze nie są zbyt soczyste, można wycisnąć sok z połówki dodatkowej pomarańczy.

Krok 2

Sok wymieszać z oliwą, dodać odrobinę miodu jeżeli pomarańcza jest zbyt kwaśna, (moja była słodka więc miodu nie dodawałam), doprawić pieprzem i solą. Cykorię, rukolę i cząstki pomarańczy ułożyć na talerzu i polać dresingiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomarańcza - prosta sałatka z niczego - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej