Pomidorowe nóżki z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowe nóżki z kurczaka

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

200 gramów

1 sztuka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nóżki umyj, osusz. W łyżce oleju rozmieszaj Marynatę do kurczaka Knorr.

Krok 2

Natrzyj nią nóżki. Odstaw na godzinę. Po tym czasie przełóż udka do żaroodpornego naczynia wyłożonego folią aluminiową. Zapiekaj 60 minut w 200 stopniach.

Krok 3

Po tym czasie zagotuj przecier pomidorowy i zalej udka. Zapiekaj kolejne 10 minut w 150 stopniach.

Krok 4

Pod koniec pieczenia posyp nóżki startym serem żółtym. Podawaj z ziemniakami i surówką.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowe nóżki z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej