Potłuczone jaja przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potłuczone jaja

Autor: Kumak

ratingratingratingratingrating

1

heart
16 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Dokładnie wyszorowane jaja wkładamy do zimnej wody i gotujemy na twardo na wolnym ogniu, studzimy zalewając zimną wodą. Ostudzone jaja przecinamy wzdłuż gładkim ostrym nożem (nie uderzamy - tniemy zdecydowanym ruchem ręki - pierwsze jajo zazwyczaj się kruszy, następne wychodzą lepiej). Z połówek za pomocą łyżeczki wyciągamy białko i żółtko. Białka oraz połowę żółtek uzyskanych z jaj drobno kroimy.

Krok 2

Pieczarki i cebulę bardzo drobno siekamy i podsmażamy na niewielkiej ilości oliwy. Wystudzone pieczarki mieszamy z posiekanymi żółtkami i białkami, dodajemy pietruszkę, szczypiorek, majonez oraz przyprawy.

Krok 3

W zagłębieniu dłoni układamy skorupkę i za pomocą łyżeczki nakładamy farsz delikatnie uciskając go w jajku. Gotowe połówki maczamy w bułce tartej i kładziemy na rozgrzane masło na patelni.

Krok 4

Rumienimy przez krótką chwilę. Zrumienione połówki doskonele nadają się jako przekaska na zimno oraz na ciepło. Wystarczy w ostatniej chwili włożyć jaja do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 15 minut i gotowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potłuczone jaja - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej