Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
No dobrze, powiecie, ale skąd w osiedlowym sklepie wziąć perliczkę? Nie bądźcie tacy dokładni, w przepisie ważny jest sos, można przyrządzić w nim choćby kurczaka. Ale perliczka jest faktycznie the best - krucha, delikatna, smakowita. Może warto poszukać?
Krok 2
Każdą perliczkę rozdziel na 4 części jak kurczaka. Odetnij końcówki skrzydełek i zdejmij skórę. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Do dużego podłużnego garnka wlej 2 łyżki oliwy (możesz dodać łyżkę masła). Usmaż mięso na rumiano, potem wlej whisky i podpal. Zgaś płomień, mięso przełóż na talerz wraz z wytworzonym sosem, a do garnka wlej resztę oliwy, wysmaż boczek i zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj kasztany, wlej armaniak i znów podpal. Gdy płomień zgaśnie włóż do garnka kurki, wlej wino i śmietanę. Zagotuj, włóż porcje perliczki wraz z sosem, który zebrał się na talerzu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, wlej nieco wody. Włóż winogrona, duś jeszcze 10-20 minut - chodzi o to, aby grzybki w sosie nie były surowe. Po zdjęciu potrawy z ognia, dodaj jogurt i rozkruszoną mini kostkę czosnkową, a jeśli trzeba, jeszcze raz przypraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej