Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

No dobrze, powiecie, ale skąd w osiedlowym sklepie wziąć perliczkę? Nie bądźcie tacy dokładni, w przepisie ważny jest sos, można przyrządzić w nim choćby kurczaka. Ale perliczka jest faktycznie the best - krucha, delikatna, smakowita. Może warto poszukać?

Krok 2

Każdą perliczkę rozdziel na 4 części jak kurczaka. Odetnij końcówki skrzydełek i zdejmij skórę. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Do dużego podłużnego garnka wlej 2 łyżki oliwy (możesz dodać łyżkę masła). Usmaż mięso na rumiano, potem wlej whisky i podpal. Zgaś płomień, mięso przełóż na talerz wraz z wytworzonym sosem, a do garnka wlej resztę oliwy, wysmaż boczek i zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj kasztany, wlej armaniak i znów podpal. Gdy płomień zgaśnie włóż do garnka kurki, wlej wino i śmietanę. Zagotuj, włóż porcje perliczki wraz z sosem, który zebrał się na talerzu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, wlej nieco wody. Włóż winogrona, duś jeszcze 10-20 minut - chodzi o to, aby grzybki w sosie nie były surowe. Po zdjęciu potrawy z ognia, dodaj jogurt i rozkruszoną mini kostkę czosnkową, a jeśli trzeba, jeszcze raz przypraw do smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Smażony makaron
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej