Potrawka z perliczki z winogronami, borowikami i kasztanami
średnie
4 osoby zapisały

Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
No dobrze, powiecie, ale skąd w osiedlowym sklepie wziąć perliczkę? Nie bądźcie tacy dokładni, w przepisie ważny jest sos, można przyrządzić w nim choćby kurczaka. Ale perliczka jest faktycznie the best - krucha, delikatna, smakowita. Może warto poszukać?
Krok 2
Każdą perliczkę rozdziel na 4 części jak kurczaka. Odetnij końcówki skrzydełek i zdejmij skórę. Natrzyj solą i pieprzem, oprósz mąką. Do dużego podłużnego garnka wlej 2 łyżki oliwy (możesz dodać łyżkę masła). Usmaż mięso na rumiano, potem wlej whisky i podpal. Zgaś płomień, mięso przełóż na talerz wraz z wytworzonym sosem, a do garnka wlej resztę oliwy, wysmaż boczek i zeszklij szalotki i czosnek. Dodaj kasztany, wlej armaniak i znów podpal. Gdy płomień zgaśnie włóż do garnka kurki, wlej wino i śmietanę. Zagotuj, włóż porcje perliczki wraz z sosem, który zebrał się na talerzu. Przypraw do smaku solą i pieprzem, przykryj i duś na małym ogniu ok. 20 minut. Jeśli uznasz, że sos jest za gęsty, wlej nieco wody. Włóż winogrona, duś jeszcze 10-20 minut - chodzi o to, aby grzybki w sosie nie były surowe. Po zdjęciu potrawy z ognia, dodaj jogurt i rozkruszoną mini kostkę czosnkową, a jeśli trzeba, jeszcze raz przypraw do smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej