Powidlak

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

67

441 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

714 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1456 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

3 łyżki

5 dekagramów

2 szklanki

1 szklanka

0.5 opakowania

1 łyżka

1 łyżeczka

0.5 szklanki

1 łyżeczka

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jajka utrzeć z cukrem na puch.

Krok 2

Dodać roztopioną Kasię, mleko, kakao, przyprawę do piernika i zmiksować.

Krok 3

Domieszać mąkę dokładnie przesianą z sodą.

Krok 4

Masę połączyć z powidłami. Ciasto przelać do formy keksówki.

Krok 5

Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polukrować.

9

Opinie o przepisie

  • Krecik Żabeczka

    Krecik Żabeczka

    Przepyszne, zrobiłam z konfiturą i wyszło super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ka

    Katarzyna Ka

    Bardzo dobrze Droga Redakcjo :) ponieważ to wprowadzało w błąd. Powidła mają różną ilość, ja kupuję 250g lub 450g. w plastikowych kubeczkach, gdyby dodać za dużo powidła, to jednak placek by z tego nie wyszedł ;) Próbowałam i polecam przepis, u mnie wyszła jedna keksówka. Pozdrawiam i polecam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Redakcja Moje Ciasto

    Redakcja Moje Ciasto

    Rzeczywiście w przepisie pojawiała się pewna nieścisłość. Jeśli chodzi o ilość Kasi, poprawiliśmy zapis na liście składników, aby nie było już wątpliwości. Do przygotowania ciasta potrzebujemy 1/3 opakowania, czyli ok. 85 g. Natomiast jeśli chodzi o powidła, to zazwyczaj występują one w słoiczkach po ok. 280 g, a do ciasta potrzebujemy ok. 130-140 g.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Katarzyna Ka

    Katarzyna Ka

    Faktycznie niedopracowany przepis, nikt nie wie o co chodzi, jak można pisać 0.3 szt margaryny? Powidła kupiłam prawie 500g, ale wygląda na to, że ma być połowa... domyślam się z 250g (czyli ok 130g). Zrobiłam to ciasto bardziej na swoje wyczucie, od razu mikserem bez ucierania, 1/2 kostki margaryny, 2 łyżeczki przyprawy do piernika, 130g powideł, więcej kakao, proszek do pieczenia. Domownikom smakuje, nie próbowałam, ale zapach obłędny, świąteczny. Robiłam kiedyś, ale w połączeniu z murzynkiem. Znalazłam przepis dokładniejszy w google - piernik śliwkowy i następnym razem go zrobię. Jola BaJo ciężko wyczuć o co chodzi, ja z jednej firmy kupuję (jak moje się skończą) o mają 250g lub 450g, ale to zależy od firmy.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Jola BaJo

    Jola BaJo

    co to znaczy pół opakowania powideł? , mam własne powidła i nie mam pojęcia w jakich opakowaniach są dostępne w kilogramowych? w pół kilogramowych ? , a może 200 g.?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Aga Ćwik

    Aga Ćwik

    a tych powideł to ile dać? bo ja wkładałam do różnych słoiczków - i większych i mniejszych...

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Kasia Trojacka

    Kasia Trojacka

    Podziel kostkę na 3 części i jedną daj do ciasta to chyba nie trudne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewelina Maciejczak

    Ewelina Maciejczak

    No ja też mam kłopot z margaryna, no bo ile to jest 0,3szt?

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Ewa Sikora

    Ewa Sikora

    Nie wiem ile dodać kostki Kasi.Jest napisane 0,3 tylko czego.kostki czy kilograma

    Odpowiedz Odpowiedz

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

Zobacz również

przepisy.pl - PowidlakPowidlak

Masz ochotę na smaczne ciasto? Powidlak, czyli piernik z powidłem to propozycja nie tylko dla fanów wypieków. Nie jest ciastem bardzo słodkim i stanowi dobrą przekąskę w ciągu dnia. Sprawdza się także podany jako deser na przyjęciu. Aby go przygotować, potrzebujesz m.in. cukru białego, który możesz zastąpić trzcinowym, powideł śliwkowych (użyj innych, np. malinowych, a wypiek również będzie smaczny), przyprawy do piernika, kakao, cukru pudru i soku z cytryny. Sodę i mąkę przesiej przez sito, dzięki czemu składniki lepiej się połączą, a ciasto będzie pulchniejsze. Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę. Pamiętaj, aby natłuścić formę przed włożeniem do niej ciasta. Powidlak smakuje najlepiej serwowany z ciepłą herbatą, kawą lub czekoladą. Podawaj go na dużym półmisku. Wystudzone ciasto polej lukrem (wymieszaj wodę, cukier i sok z cytryny), rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną czy kajmakiem i posyp wszystko orzechami. Sprawdzą się włoskie, płatki migdałów lub pokruszone pistacje, a także inne bakalie, np. kandyzowana skórka pomarańczy. Smacznego!