Powidlak

- Krok 1Jajka utrzeć z cukrem na puch.
- Krok 2Dodać roztopioną Kasię, mleko, kakao, przyprawę do piernika i zmiksować.
- Krok 3Domieszać mąkę dokładnie przesianą z sodą.
- Krok 4Masę połączyć z powidłami. Ciasto przelać do formy keksówki.
- Krok 5Piec ok. 50 min w 180 stopniach. Wystudzone ciasto polukrować.

Powidlak
Masz ochotę na smaczne ciasto? Powidlak, czyli piernik z powidłem to propozycja nie tylko dla fanów wypieków. Nie jest ciastem bardzo słodkim i stanowi dobrą przekąskę w ciągu dnia. Sprawdza się także podany jako deser na przyjęciu. Aby go przygotować, potrzebujesz m.in. cukru białego, który możesz zastąpić trzcinowym, powideł śliwkowych (użyj innych, np. malinowych, a wypiek również będzie smaczny), przyprawy do piernika, kakao, cukru pudru i soku z cytryny. Sodę i mąkę przesiej przez sito, dzięki czemu składniki lepiej się połączą, a ciasto będzie pulchniejsze. Jajka z cukrem ubij na jasną, puszystą masę. Pamiętaj, aby natłuścić formę przed włożeniem do niej ciasta. Powidlak smakuje najlepiej serwowany z ciepłą herbatą, kawą lub czekoladą. Podawaj go na dużym półmisku. Wystudzone ciasto polej lukrem (wymieszaj wodę, cukier i sok z cytryny), rozpuszczoną wcześniej czekoladą mleczną czy kajmakiem i posyp wszystko orzechami. Sprawdzą się włoskie, płatki migdałów lub pokruszone pistacje, a także inne bakalie, np. kandyzowana skórka pomarańczy. Smacznego!