
Składniki
null
null
null
1 szklanka
250 gramów
25 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże pokrusz, wymieszaj z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Dodaj mleko, żółtka, pozostałą mąkę i wyrób na gładkie, lśniące cisto. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrób odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Krok 3
Z gotowego ciasta formuj kule średnicy 5cm. Gotuj na parze, na obwiązanym ściereczką garnku z wrzątkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej