Poznańskie drożdżowe pyzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Poznańskie drożdżowe pyzy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

1 szklanka

250 gramów

25 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokrusz, wymieszaj z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodaj mleko, żółtka, pozostałą mąkę i wyrób na gładkie, lśniące cisto. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrób odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Krok 3

Z gotowego ciasta formuj kule średnicy 5cm. Gotuj na parze, na obwiązanym ściereczką garnku z wrzątkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej