
Składniki
null
null
null
1 szklanka
250 gramów
25 gramów
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże pokrusz, wymieszaj z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
Krok 2
Dodaj mleko, żółtka, pozostałą mąkę i wyrób na gładkie, lśniące cisto. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrób odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Krok 3
Z gotowego ciasta formuj kule średnicy 5cm. Gotuj na parze, na obwiązanym ściereczką garnku z wrzątkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej