Poznańskie drożdżowe pyzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Poznańskie drożdżowe pyzy

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

null

null

null

1 szklanka

250 gramów

25 gramów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże pokrusz, wymieszaj z mlekiem, cukrem i częścią mąki. Przykryj czystą ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.

Krok 2

Dodaj mleko, żółtka, pozostałą mąkę i wyrób na gładkie, lśniące cisto. Dodaj szczyptę soli i odrobinę oleju. Wyrób odstaw w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Krok 3

Z gotowego ciasta formuj kule średnicy 5cm. Gotuj na parze, na obwiązanym ściereczką garnku z wrzątkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Poznańskie drożdżowe pyzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej