PRZEPISY.PL

Pieczeń barania faszerowana szynką

  • 90
  • 6
  • Średnie
  • 0
4
osoby dodały do Mniamlisty

Składniki

  • ząbek czosnku2 szt
  • pieprz1 szczypta
  • jajko1 szt
  • sól1 szczypta
  • masło5 dkg
  • kwaśna śmietana0.5 szklanki
  • farsz:
  • szynka gotowana15 dkg
  • siekana natka pietruszki 1 szt
  • baranina z udźca lub łopatki 1 kg
  • cebula podsmażona na maśle 1 szt
  • Krok 1

    Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.
  • Krok 2

    Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.
  • Krok 3

    Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.
  • Krok 4

    Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.
  • Krok 5

    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.
  • Krok 6

    Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.

Komentarze (0)

Podobne przepisy:

145
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Średnie
39
osób dodało do Mniamlisty
90''
8
Średnie
103
osoby dodały do Mniamlisty
30''
4
Łatwe
58
osób dodało do Mniamlisty
60''
4
Łatwe