Pieczeń barania faszerowana szynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczeń barania faszerowana szynką

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

17 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

1 sztuka

1 szczypta

5 dekagramów

0.5 szklanki

null

15 dekagramów

1 sztuka

2 sztuki

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.

Krok 2

Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.

Krok 3

Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.

Krok 4

Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.

Krok 5

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.

Krok 6

Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczeń barania faszerowana szynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej