
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
5 dekagramów
0.5 szklanki
null
15 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 kilogram
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.
Krok 2
Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.
Krok 3
Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.
Krok 4
Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.
Krok 6
Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej