
Składniki
2 sztuki
1 szczypta
1 sztuka
1 szczypta
5 dekagramów
0.5 szklanki
null
15 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
1 kilogram
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bułki zmiel wraz z szynką. Dodaj pozostałe składniki farszu i wyrób na gładką masę.
Krok 2
Płat baraniny oczyść dokładnie z tłuszczu, rozbij tłuczkiem.
Krok 3
Mięso posyp solą, pieprzem i natrzyj miazgą czosnkową. Posmaruj farszem, załóż brzegi do środka, zwiń w rulon i obwiąż nitką jak baleron.
Krok 4
Pieczeń obsmaż ze wszystkich stron na maśle i włóż do naczynia żaroodpornego.
Krok 5
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 1,5 - 2 godziny. Od czasu do czasu polewaj pieczeń kwaśną śmietaną.
Krok 6
Po upieczeniu usuń nici, pokrój na plastry i polej sosem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej