Chrupiący imbirowo-cytrynowy kurczak po chińsku
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i pokrój na paseczki.
Krok 2
Do miseczki wyciśnij sok z cytryny i mandarynki i dodaj przyprawy, posiekany czosnek, sos sojowy, ocet i przyprawę Knorr.
Krok 3
Kawałki kurczaka obtaczaj w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto. Podawaj z ryżem i warzywami.
Krok 4
Dobrze wymieszaj i umieść kurczaka w marynacie na ok. 2 godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej