Chrupiący imbirowo-cytrynowy kurczak po chińsku
łatwe
10 osób zapisało

Składniki
0.5 kilograma
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżeczka
3 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
3 łyżki
3 łyżki
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Piersi umyj i pokrój na paseczki.
Krok 2
Do miseczki wyciśnij sok z cytryny i mandarynki i dodaj przyprawy, posiekany czosnek, sos sojowy, ocet i przyprawę Knorr.
Krok 3
Kawałki kurczaka obtaczaj w mące i wrzucaj na rozgrzany olej. Smaż na złoto. Podawaj z ryżem i warzywami.
Krok 4
Dobrze wymieszaj i umieść kurczaka w marynacie na ok. 2 godziny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej