Calzonne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

30 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 3

Cebulę posiekaj, kurczaka pokrój w kostkę, a mozzarellę w plastry. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj pierś z kurczaka, duś około 5 minut.

Krok 4

Dodaj musztardę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw z kuchenki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.

Krok 5

Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp bazylią, tymiankiem i oregano, na połowie ułóż kurczaka z cebulą i kukurydzą, na wierzchu ułóż mozzarellę.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej