Calzonne z kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Calzonne z kurczakiem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

2

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

200 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

200 mililitrów

1 sztuka

1 szczypta

400 gramów

60 gramów

3 łyżki

1 szczypta

1 łyżeczka

30 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.

Krok 2

Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.

Krok 3

Cebulę posiekaj, kurczaka pokrój w kostkę, a mozzarellę w plastry. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj pierś z kurczaka, duś około 5 minut.

Krok 4

Dodaj musztardę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw z kuchenki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.

Krok 5

Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp bazylią, tymiankiem i oregano, na połowie ułóż kurczaka z cebulą i kukurydzą, na wierzchu ułóż mozzarellę.

Krok 6

Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.

Krok 7

Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Calzonne z kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej