
Składniki
1 sztuka
1 sztuka
200 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
200 mililitrów
1 sztuka
1 szczypta
400 gramów
60 gramów
3 łyżki
1 szczypta
1 łyżeczka
30 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W ciepłym, posłodzonym mleku rozpuść drożdże, odstaw na chwilę.
Krok 2
Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj posiekane na kawałki masło, posól i dodaj olej, wlej zaczyn drożdżowy i wyrabiaj ciasto. Gotowe odstaw na 20 minut. Po tym czasie podziel je na cztery części, każdą rozwałkuj na kształt koła.
Krok 3
Cebulę posiekaj, kurczaka pokrój w kostkę, a mozzarellę w plastry. Na maśle podsmaż cebulę, dodaj pierś z kurczaka, duś około 5 minut.
Krok 4
Dodaj musztardę, dopraw ewentualnie solą i pieprzem. Odstaw z kuchenki, dodaj odsączoną z zalewy kukurydzę.
Krok 5
Każdy placek posmaruj sosem pomidorowym, posyp bazylią, tymiankiem i oregano, na połowie ułóż kurczaka z cebulą i kukurydzą, na wierzchu ułóż mozzarellę.
Krok 6
Złóż placek na pół (kształt dużego pieroga), sklej brzegi, wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem.
Krok 7
Piecz w nagrzanym do 180 piekarniku przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























