Parówkowa przekąska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parówkowa przekąska

Autor: Monika Och

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

5 dekagramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

125 gramów

2 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie oderwać kawałek i rozwałkować na kształt koła. Ja rozwałkowuje i wycinam kształt od okrągłej tortownicy. Wyciąć dwa koła, jedno mniejsze a drugie większe. Na blasze od piekarnika wyłożyć mniejsze koło a na jego środku położyć ser ( skroić wierzch z jednej strony). Na brzegach ciasta położyć paski papieru do pieczenia i przykryć większym kawałkiem ciasta. Parówkę pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto w koło ponacinać na wielkość parówki i każdy kawałek owinąć ciastem do środka aż pod sam ser. Zdjąć kawałki papieru i tak samo ponacinać i pozawijać drugi kawałek ciasta. Powstaną nam dwa wianuszki a w środku ser. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać makiem. Piec aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu delikatnie ściąć wierch nad serem i posypać do posiekanym szczypiorkiem. Odrywać kawałki ciasta z parówką i maczać w rozpuszczonym serze. Gdy nie mamy czasu na zrobienie ciasta drożdżowego polecam wykorzystać gotowe spody do pizzy też super smakują.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej