Parówkowa przekąska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Parówkowa przekąska

Autor: Monika Och

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
7 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

5 dekagramów

1 łyżka

1 łyżeczka

1 sztuka

125 gramów

2 szklanki

5 sztuk

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mleko odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie oderwać kawałek i rozwałkować na kształt koła. Ja rozwałkowuje i wycinam kształt od okrągłej tortownicy. Wyciąć dwa koła, jedno mniejsze a drugie większe. Na blasze od piekarnika wyłożyć mniejsze koło a na jego środku położyć ser ( skroić wierzch z jednej strony). Na brzegach ciasta położyć paski papieru do pieczenia i przykryć większym kawałkiem ciasta. Parówkę pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto w koło ponacinać na wielkość parówki i każdy kawałek owinąć ciastem do środka aż pod sam ser. Zdjąć kawałki papieru i tak samo ponacinać i pozawijać drugi kawałek ciasta. Powstaną nam dwa wianuszki a w środku ser. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać makiem. Piec aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu delikatnie ściąć wierch nad serem i posypać do posiekanym szczypiorkiem. Odrywać kawałki ciasta z parówką i maczać w rozpuszczonym serze. Gdy nie mamy czasu na zrobienie ciasta drożdżowego polecam wykorzystać gotowe spody do pizzy też super smakują.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Parówkowa przekąska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej