
Składniki
4 szklanki
5 dekagramów
1 łyżka
1 łyżeczka
1 sztuka
125 gramów
2 szklanki
5 sztuk
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mleko odgrzać. Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem. Margarynę rozpuścić. Mąkę przesiać, dodać sól, jajko, następnie rozpuszczone drożdże i mleko. Wyrobić ciasto , na koniec wlać rozpuszczoną margarynę i ponownie wyrobić. Odstawić ciasto do wyrośnięcia. Jak ciasto wyrośnie oderwać kawałek i rozwałkować na kształt koła. Ja rozwałkowuje i wycinam kształt od okrągłej tortownicy. Wyciąć dwa koła, jedno mniejsze a drugie większe. Na blasze od piekarnika wyłożyć mniejsze koło a na jego środku położyć ser ( skroić wierzch z jednej strony). Na brzegach ciasta położyć paski papieru do pieczenia i przykryć większym kawałkiem ciasta. Parówkę pokroić na mniej więcej centymetrowe kawałki. Ciasto w koło ponacinać na wielkość parówki i każdy kawałek owinąć ciastem do środka aż pod sam ser. Zdjąć kawałki papieru i tak samo ponacinać i pozawijać drugi kawałek ciasta. Powstaną nam dwa wianuszki a w środku ser. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem i można posypać makiem. Piec aż ciasto będzie rumiane. Po upieczeniu delikatnie ściąć wierch nad serem i posypać do posiekanym szczypiorkiem. Odrywać kawałki ciasta z parówką i maczać w rozpuszczonym serze. Gdy nie mamy czasu na zrobienie ciasta drożdżowego polecam wykorzystać gotowe spody do pizzy też super smakują.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























