
Składniki
700 gramów
400 gramów
250 gramów
2 sztuki
500 mililitrów
1 łyżeczka
1 szczypta
2 łyżki
4 listków
10 ziaren
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasole zostawiam na noc do namoczenia w wodzie.
Krok 2
Następnego dnia wymieniam wode, dodaje liście laurowe, 2 łyżki majeranku, kilka ziarenek ziela angielskiego, łyżke oliwy z oliwek, szczypte soli i pieprzu oraz 200dag całego boczku. Gotuję to przez około 1 godziny.
Krok 3
W międzyczasie kroję kiełbasę, cebule, boczek oraz 3 ząbki czosnku. Podsmażam na patelni. Po godzinie gotowania fasoli wrzucam wszystko oraz łyżeczkę papryki słodkiej, lubczyku, 500ml koncentratu passata oraz łyżkę koncentratu pomidorowego, mieszam i gotuję przez kolejne 15 minut. Zostawiam do ostudzenia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej