
Składniki
4 szklanki
3 łyżki
3 łyżki
1.5 łyżeczki
1 opakowanie
250 gramów
5 sztuk
1 słoik
1 szczypta
0.75 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę (można przesiać) wsypać do miski
Krok 2
Dodać cukier 1, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i ŻÓŁTKA
Krok 3
Połączyć jak na kruszonkę
Krok 4
Posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą
Krok 5
Przesypać masę na blachę, część zostawić do posypania później na wierzch.
Krok 6
Położyć na to mus jabłkowy i posypać przyprawą do szarlotki lub cynamonem
Krok 7
Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli
Krok 8
Do ubitych dodajemy cukier 2, dobrze mieszamy i przekładamy na mus
Krok 9
Posypać resztką ciasta
Krok 10
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50m
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej