Szarlotka Mamy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szarlotka Mamy

Autor: Aurelia

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
10 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 szklanki

3 łyżki

3 łyżki

1.5 łyżeczki

1 opakowanie

250 gramów

5 sztuk

1 słoik

1 szczypta

0.75 szklanki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę (można przesiać) wsypać do miski

Krok 2

Dodać cukier 1, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i ŻÓŁTKA

Krok 3

Połączyć jak na kruszonkę

Krok 4

Posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą

Krok 5

Przesypać masę na blachę, część zostawić do posypania później na wierzch.

Krok 6

Położyć na to mus jabłkowy i posypać przyprawą do szarlotki lub cynamonem

Krok 7

Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli

Krok 8

Do ubitych dodajemy cukier 2, dobrze mieszamy i przekładamy na mus

Krok 9

Posypać resztką ciasta

Krok 10

Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50m

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szarlotka Mamy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kulki z herbatników
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej