
Składniki
4 szklanki
3 łyżki
3 łyżki
1.5 łyżeczki
1 opakowanie
250 gramów
5 sztuk
1 słoik
1 szczypta
0.75 szklanki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę (można przesiać) wsypać do miski
Krok 2
Dodać cukier 1, olej, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, masło i ŻÓŁTKA
Krok 3
Połączyć jak na kruszonkę
Krok 4
Posmarować blachę tłuszczem i posypać bułką tartą
Krok 5
Przesypać masę na blachę, część zostawić do posypania później na wierzch.
Krok 6
Położyć na to mus jabłkowy i posypać przyprawą do szarlotki lub cynamonem
Krok 7
Ubić na sztywno białka ze szczyptą soli
Krok 8
Do ubitych dodajemy cukier 2, dobrze mieszamy i przekładamy na mus
Krok 9
Posypać resztką ciasta
Krok 10
Włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 50m
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























