
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
dynie umyć, pokroić na większe kawałki, usunąc nasiona
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dynie ułozyć na blasze, skropic delikatnie oliwą
Krok 3
Piec około godziny
Krok 4
Przygotowac w międzyczasie wywar miesno warzywny, około 2 litry
Krok 5
3 cebule pokroic w piórka, do garnka z 2ma kopiatymi łyżkami masła dodac cebulę
Krok 6
Cebulę zrumienic na maśle, delikatnie doprawic sola i cukrem (odrobinę)
Krok 7
Upieczona dynie obrac ze skórki, pokroic w mniejsze kawałki i dodac do cebuli zrumienionej w garnku Zalac pół litrm mleka, najlepiej kokosowego, przykryć i dusić az dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić gałka muszkatułową, pieprzem cayene lub chilli, dodać 2 duże rozgniecione zabki czosnku
Krok 8
Gdy dynia będzie całkiem miekka, lekko ostudzić pulpę nastepnie dokładnie zmiksować.
Krok 9
Dopełnic bulionem w ilosci zapewniającej kremowa gęstsza konsystencję. Na koniec dobrze wymieszac i doprawić sola pieprzem, gałka do smaku zgodnie z gustem.
Krok 10
Grecki jogurt lub gęsta smietanę wymieszac z sokiem z pół limonki
Krok 11
zupe podawać z prażonymi pestkami i łyżką meksykańskiej smietany (z sokiem z limonki) oprószyc delikatnie słodka lub ostra papryką
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej