zupa dyniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

zupa dyniowa

Autor: Joanna Kasprzyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

dynie umyć, pokroić na większe kawałki, usunąc nasiona

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dynie ułozyć na blasze, skropic delikatnie oliwą

Krok 3

Piec około godziny

Krok 4

Przygotowac w międzyczasie wywar miesno warzywny, około 2 litry

Krok 5

3 cebule pokroic w piórka, do garnka z 2ma kopiatymi łyżkami masła dodac cebulę

Krok 6

Cebulę zrumienic na maśle, delikatnie doprawic sola i cukrem (odrobinę)

Krok 7

Upieczona dynie obrac ze skórki, pokroic w mniejsze kawałki i dodac do cebuli zrumienionej w garnku Zalac pół litrm mleka, najlepiej kokosowego, przykryć i dusić az dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić gałka muszkatułową, pieprzem cayene lub chilli, dodać 2 duże rozgniecione zabki czosnku

Krok 8

Gdy dynia będzie całkiem miekka, lekko ostudzić pulpę nastepnie dokładnie zmiksować.

Krok 9

Dopełnic bulionem w ilosci zapewniającej kremowa gęstsza konsystencję. Na koniec dobrze wymieszac i doprawić sola pieprzem, gałka do smaku zgodnie z gustem.

Krok 10

Grecki jogurt lub gęsta smietanę wymieszac z sokiem z pół limonki

Krok 11

zupe podawać z prażonymi pestkami i łyżką meksykańskiej smietany (z sokiem z limonki) oprószyc delikatnie słodka lub ostra papryką

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej