
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
dynie umyć, pokroić na większe kawałki, usunąc nasiona
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dynie ułozyć na blasze, skropic delikatnie oliwą
Krok 3
Piec około godziny
Krok 4
Przygotowac w międzyczasie wywar miesno warzywny, około 2 litry
Krok 5
3 cebule pokroic w piórka, do garnka z 2ma kopiatymi łyżkami masła dodac cebulę
Krok 6
Cebulę zrumienic na maśle, delikatnie doprawic sola i cukrem (odrobinę)
Krok 7
Upieczona dynie obrac ze skórki, pokroic w mniejsze kawałki i dodac do cebuli zrumienionej w garnku Zalac pół litrm mleka, najlepiej kokosowego, przykryć i dusić az dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić gałka muszkatułową, pieprzem cayene lub chilli, dodać 2 duże rozgniecione zabki czosnku
Krok 8
Gdy dynia będzie całkiem miekka, lekko ostudzić pulpę nastepnie dokładnie zmiksować.
Krok 9
Dopełnic bulionem w ilosci zapewniającej kremowa gęstsza konsystencję. Na koniec dobrze wymieszac i doprawić sola pieprzem, gałka do smaku zgodnie z gustem.
Krok 10
Grecki jogurt lub gęsta smietanę wymieszac z sokiem z pół limonki
Krok 11
zupe podawać z prażonymi pestkami i łyżką meksykańskiej smietany (z sokiem z limonki) oprószyc delikatnie słodka lub ostra papryką
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























