zupa dyniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

zupa dyniowa

Autor: Joanna Kasprzyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

dynie umyć, pokroić na większe kawałki, usunąc nasiona

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dynie ułozyć na blasze, skropic delikatnie oliwą

Krok 3

Piec około godziny

Krok 4

Przygotowac w międzyczasie wywar miesno warzywny, około 2 litry

Krok 5

3 cebule pokroic w piórka, do garnka z 2ma kopiatymi łyżkami masła dodac cebulę

Krok 6

Cebulę zrumienic na maśle, delikatnie doprawic sola i cukrem (odrobinę)

Krok 7

Upieczona dynie obrac ze skórki, pokroic w mniejsze kawałki i dodac do cebuli zrumienionej w garnku Zalac pół litrm mleka, najlepiej kokosowego, przykryć i dusić az dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić gałka muszkatułową, pieprzem cayene lub chilli, dodać 2 duże rozgniecione zabki czosnku

Krok 8

Gdy dynia będzie całkiem miekka, lekko ostudzić pulpę nastepnie dokładnie zmiksować.

Krok 9

Dopełnic bulionem w ilosci zapewniającej kremowa gęstsza konsystencję. Na koniec dobrze wymieszac i doprawić sola pieprzem, gałka do smaku zgodnie z gustem.

Krok 10

Grecki jogurt lub gęsta smietanę wymieszac z sokiem z pół limonki

Krok 11

zupe podawać z prażonymi pestkami i łyżką meksykańskiej smietany (z sokiem z limonki) oprószyc delikatnie słodka lub ostra papryką

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej