Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
dynie umyć, pokroić na większe kawałki, usunąc nasiona
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dynie ułozyć na blasze, skropic delikatnie oliwą
Krok 3
Piec około godziny
Krok 4
Przygotowac w międzyczasie wywar miesno warzywny, około 2 litry
Krok 5
3 cebule pokroic w piórka, do garnka z 2ma kopiatymi łyżkami masła dodac cebulę
Krok 6
Cebulę zrumienic na maśle, delikatnie doprawic sola i cukrem (odrobinę)
Krok 7
Upieczona dynie obrac ze skórki, pokroic w mniejsze kawałki i dodac do cebuli zrumienionej w garnku Zalac pół litrm mleka, najlepiej kokosowego, przykryć i dusić az dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić gałka muszkatułową, pieprzem cayene lub chilli, dodać 2 duże rozgniecione zabki czosnku
Krok 8
Gdy dynia będzie całkiem miekka, lekko ostudzić pulpę nastepnie dokładnie zmiksować.
Krok 9
Dopełnic bulionem w ilosci zapewniającej kremowa gęstsza konsystencję. Na koniec dobrze wymieszac i doprawić sola pieprzem, gałka do smaku zgodnie z gustem.
Krok 10
Grecki jogurt lub gęsta smietanę wymieszac z sokiem z pół limonki
Krok 11
zupe podawać z prażonymi pestkami i łyżką meksykańskiej smietany (z sokiem z limonki) oprószyc delikatnie słodka lub ostra papryką
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej