zupa dyniowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

zupa dyniowa

Autor: Joanna Kasprzyk

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

dynie umyć, pokroić na większe kawałki, usunąc nasiona

Krok 2

Piekarnik nagrzać do 180 stopni, dynie ułozyć na blasze, skropic delikatnie oliwą

Krok 3

Piec około godziny

Krok 4

Przygotowac w międzyczasie wywar miesno warzywny, około 2 litry

Krok 5

3 cebule pokroic w piórka, do garnka z 2ma kopiatymi łyżkami masła dodac cebulę

Krok 6

Cebulę zrumienic na maśle, delikatnie doprawic sola i cukrem (odrobinę)

Krok 7

Upieczona dynie obrac ze skórki, pokroic w mniejsze kawałki i dodac do cebuli zrumienionej w garnku Zalac pół litrm mleka, najlepiej kokosowego, przykryć i dusić az dynia będzie zupełnie miękka. Doprawić gałka muszkatułową, pieprzem cayene lub chilli, dodać 2 duże rozgniecione zabki czosnku

Krok 8

Gdy dynia będzie całkiem miekka, lekko ostudzić pulpę nastepnie dokładnie zmiksować.

Krok 9

Dopełnic bulionem w ilosci zapewniającej kremowa gęstsza konsystencję. Na koniec dobrze wymieszac i doprawić sola pieprzem, gałka do smaku zgodnie z gustem.

Krok 10

Grecki jogurt lub gęsta smietanę wymieszac z sokiem z pół limonki

Krok 11

zupe podawać z prażonymi pestkami i łyżką meksykańskiej smietany (z sokiem z limonki) oprószyc delikatnie słodka lub ostra papryką

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • zupa dyniowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Kanapka portobello
czas przygotowania
10 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej