
Składniki
1.25 kilograma
125 gramów
30 gramów
40 gramów
60 mililitrów
4 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usunąć błonę z mniej mięsnej strony. 4 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki cebuli w proszku,1 łyżeczkę czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Żeberka polewamy z jednej strony wąskim paskiem żółtej musztardy.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 135 stopni (grzanie góra-dół). Żeberka zawijamy w folie i wkładamy do piekarnika mięsną stroną do góry na 3 godz. Wyciągamy mięso i glazurujemy 3 razy a zaczynamy od mięsnej strony. Temp. 180 na 7 minut Glazura: 30g miodu rozpuszczamy w 60ml ciepłej wody + sos BBQ (ostry sos) Sos : 2 łyżeczki miodu + 2 łyżeczki musztardy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej