
Składniki
1.25 kilograma
125 gramów
30 gramów
40 gramów
60 mililitrów
4 łyżeczki
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Usunąć błonę z mniej mięsnej strony. 4 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki cebuli w proszku,1 łyżeczkę czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Żeberka polewamy z jednej strony wąskim paskiem żółtej musztardy.
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 135 stopni (grzanie góra-dół). Żeberka zawijamy w folie i wkładamy do piekarnika mięsną stroną do góry na 3 godz. Wyciągamy mięso i glazurujemy 3 razy a zaczynamy od mięsnej strony. Temp. 180 na 7 minut Glazura: 30g miodu rozpuszczamy w 60ml ciepłej wody + sos BBQ (ostry sos) Sos : 2 łyżeczki miodu + 2 łyżeczki musztardy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej