Żeberka BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Żeberka BBQ

Autor: karol

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.25 kilograma

125 gramów

30 gramów

40 gramów

60 mililitrów

4 łyżeczki

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Usunąć błonę z mniej mięsnej strony. 4 łyżeczki papryki w proszku, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, 2 łyżeczki cebuli w proszku,1 łyżeczkę czarnego pieprzu oraz 1 łyżeczkę soli. Żeberka polewamy z jednej strony wąskim paskiem żółtej musztardy.

Krok 2

Piekarnik rozgrzewamy do 135 stopni (grzanie góra-dół). Żeberka zawijamy w folie i wkładamy do piekarnika mięsną stroną do góry na 3 godz. Wyciągamy mięso i glazurujemy 3 razy a zaczynamy od mięsnej strony. Temp. 180 na 7 minut Glazura: 30g miodu rozpuszczamy w 60ml ciepłej wody + sos BBQ (ostry sos) Sos : 2 łyżeczki miodu + 2 łyżeczki musztardy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Żeberka BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej