
Składniki
1 opakowanie
4 sztuki
2 puszki
1 szklanka
0.5 sztuki
0.5 opakowania
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku z osoloną wodą zagotowujemy makaron aż będzie miękki. Na rozgrzanej patelni smażymy kurczaka pokrojonego w kostkę i wcześniej zamarynowanego w przyprawie kurczaka z oliwą.
Krok 2
Do garnka lejemy odrobinę oleju, dwa słoiczki koncentratu pomidorowego, szklankę wody i ocet balsamiczny około pół z połowy szklanki aż do uzyskania idealnego smaku sosu. Wrazie potrzeby gdy sos będzie za gęsty można dolać wody.
Krok 3
Mortadele kroimy w małe kostki i smażymy na patelni tak długo aż uzyskamy z nich chrupiące grzanki lecz trzeba smażyć tak by ich nie przypalić gdy będą gotowe można je odstawić na bok.
Krok 4
Na talerz wykładamy makaron na nim układamy kurczaka, polewamy sosem, na sos kładziemy porządną łyżeczkę majonezu i posypujemy chrupiącymi grzankami. Smacznego!
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej