Duszona cebulka do wątróbki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszona cebulka do wątróbki

Autor: 916b5e380e76f7b10977c62242c6ff 48b797bf587d7dbcf13d548b8f6891

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 kilogramy

8 sztuk

0.5 szklanki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

1 listek

2 ziarna

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Uwagi wstępne: Jako, że jest to dodatek do wątróbki - nie używaj soli, ponieważ w trakcie smażenia z wątróbką, sól zgromadzona w cebuli może przejść do mięsa, sprawiając, że stanie się ono twarde. Sól najlepiej ustawić na stole, aby każdy jedzący mógł sam jej użyć, wedle własnego uznania. Gałka muszkatołowa jest bardzo aromatyczną przyprawą i może dojść do sytuacji w której jedna łyżeczka jest zbyt dużą ilością. Dodawaj ją wedle własnego uznania.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w piórka, odrzucając część z korzonkiem. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj do niego dwie łyżki masła. Kiedy masło się rozpuści (uważaj, żeby nie zaczęło się przypalać) wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu, często mieszając, do czasu, aż zacznie mięknąć (cebula wtedy lekko przyciemnieje).

Krok 3

Dodaj do cebuli czosnek przeciśnięty przez praskę (nie przejmuj się kiedy ledwo sprawowany czosnek wychodzący nieszczelnościami dostanie się do cebuli - on również jest potrzebny!). Całość smaż chwilę. Kiedy cebula wypuści już soki dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia (jeżeli cebula wypuściła dużo soków to pomiń dodawanie wody, analogicznie gdy wody jest zbyt mało to nalej jej więcej). Zmniejsz na najmniejszy ogień i duś pod przykryciem około 10 minut. Nie zdejmuj w tym czasie pokrywy.

Krok 4

Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Pilnuj, aby cebula nie przypaliła się kiedy już zabraknie wody! Możesz także przecedzić cebulę przez sitko nad naczyniem. Soki z naczynia wygotuj w odzielnym garnku aż zgęstnieją i dodaj z powrotem do cebuli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszona cebulka do wątróbki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej