
Składniki
2 kilogramy
8 sztuk
0.5 szklanki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 listek
2 ziarna
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Uwagi wstępne: Jako, że jest to dodatek do wątróbki - nie używaj soli, ponieważ w trakcie smażenia z wątróbką, sól zgromadzona w cebuli może przejść do mięsa, sprawiając, że stanie się ono twarde. Sól najlepiej ustawić na stole, aby każdy jedzący mógł sam jej użyć, wedle własnego uznania. Gałka muszkatołowa jest bardzo aromatyczną przyprawą i może dojść do sytuacji w której jedna łyżeczka jest zbyt dużą ilością. Dodawaj ją wedle własnego uznania.
Krok 2
Cebulę obierz i pokrój w piórka, odrzucając część z korzonkiem. W garnku lub wysokiej patelni rozgrzej olej rzepakowy, a następnie dodaj do niego dwie łyżki masła. Kiedy masło się rozpuści (uważaj, żeby nie zaczęło się przypalać) wrzuć pokrojoną cebulę. Smaż cebulę na średnim ogniu, często mieszając, do czasu, aż zacznie mięknąć (cebula wtedy lekko przyciemnieje).
Krok 3
Dodaj do cebuli czosnek przeciśnięty przez praskę (nie przejmuj się kiedy ledwo sprawowany czosnek wychodzący nieszczelnościami dostanie się do cebuli - on również jest potrzebny!). Całość smaż chwilę. Kiedy cebula wypuści już soki dodaj wszystkie przyprawy i dokładnie wymieszaj. Wlej wodę i doprowadź do wrzenia (jeżeli cebula wypuściła dużo soków to pomiń dodawanie wody, analogicznie gdy wody jest zbyt mało to nalej jej więcej). Zmniejsz na najmniejszy ogień i duś pod przykryciem około 10 minut. Nie zdejmuj w tym czasie pokrywy.
Krok 4
Po upływie tego czasu zdejmij pokrywkę i pozwól wodzie odparować. Pilnuj, aby cebula nie przypaliła się kiedy już zabraknie wody! Możesz także przecedzić cebulę przez sitko nad naczyniem. Soki z naczynia wygotuj w odzielnym garnku aż zgęstnieją i dodaj z powrotem do cebuli.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























