Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

300 gramów

1 sztuka

2 sztuki

250 gramów

1 pęczek

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotować w osolonej wodzie.

Krok 2

Sos: cebulę i mięso pokroić w kostkę. Kurczaka doprawić solą i pieprzem. Na patelni podsmażyć cebulę, dodać mięso i smażyć aż się zarumieni z dwóch stron. Następnie dodać pieczarki, smażyć wszystko aż pieczarki puszczą wodę. Dodać serek Mascarpone i doprawić solą i pieprzem do smaku. Dusić na wolnym ogniu około 10 min.

Krok 3

Całość posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać z ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż z serkiem mascarpone i pieczarkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Ryż z owocami morza
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej