Krewetki z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krewetki z czosnkiem

Autor: Alicja

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

40 gramów

50 mililitrów

3 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mrożone krewetki włożyć do miski, zalać wodą, rozmrozić. Jeśli krewetki są niedobrane należy obrać z pancerzy - pozostawić ogonki. Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelitko

Krok 2

Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć posiekany czosnek i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony

Krok 3

Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę najlepiej pod przykrywką

Krok 4

Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać zioła prowansalskie, resztę masła i oliwę extra vergine. Roztopić masło i odstawić z ognia. Doprawić cytryną, solą, można podać z kawałkami bagietki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krewetki z czosnkiem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kotlety z brokuła
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej