Pieczony łosoś z brokułem i sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z brokułem i sosem

Autor: Monika Sergot

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w parowarze przez 20 minut (lub osolonej wodzie przez 10-12 minut).

Krok 2

Łososia myjemy, obieramy ze skóry. Z dwóch stron posypujemy solą, pieprzem, rozdrobnionym jednym czosnkiem i rozmarynem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, bez przykrycia na termoobiegu.

Krok 3

Jogurt grecki przelewamy do miseczki, dodajemy jeden rozdrobniony ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Składniki mieszamy.

Krok 4

Podajemy z ryżem lub dowolną kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej