Pieczony łosoś z brokułem i sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z brokułem i sosem

Autor: Monika Sergot

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w parowarze przez 20 minut (lub osolonej wodzie przez 10-12 minut).

Krok 2

Łososia myjemy, obieramy ze skóry. Z dwóch stron posypujemy solą, pieprzem, rozdrobnionym jednym czosnkiem i rozmarynem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, bez przykrycia na termoobiegu.

Krok 3

Jogurt grecki przelewamy do miseczki, dodajemy jeden rozdrobniony ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Składniki mieszamy.

Krok 4

Podajemy z ryżem lub dowolną kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tortilla z kurczakiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej