Pieczony łosoś z brokułem i sosem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony łosoś z brokułem i sosem

Autor: Monika Sergot

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzewamy piekarnik do temp. 200 st. C. Brokuły dzielimy na różyczki i gotujemy w parowarze przez 20 minut (lub osolonej wodzie przez 10-12 minut).

Krok 2

Łososia myjemy, obieramy ze skóry. Z dwóch stron posypujemy solą, pieprzem, rozdrobnionym jednym czosnkiem i rozmarynem. Skrapiamy oliwą z oliwek. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 15 minut, bez przykrycia na termoobiegu.

Krok 3

Jogurt grecki przelewamy do miseczki, dodajemy jeden rozdrobniony ząbek czosnku i zioła prowansalskie. Doprawiamy solą i kilkoma kroplami oliwy z oliwek. Składniki mieszamy.

Krok 4

Podajemy z ryżem lub dowolną kaszą.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony łosoś z brokułem i sosem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pizza z tortilli
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej