Aromatyczny smalec z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smalec

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smalec pokrój w kostkę, a następnie usmaż.

Krok 2

Dodaj pieprz, paprykę, sól, trochę Przyprawy w płynie Delikat.

Krok 3

Cebulę posiekaj i dodaj.

Krok 4

Pod koniec dodaj pokrojony czosnek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SmalecSmalec

Przygotowywany z aromatycznego wędzonego boczku smalec, z dodatkiem kilku przypraw, takich jak mielona papryka, pieprz i czosnek, jest bardzo wyrazisty. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom góralskiej kuchni, a w połączeniu z ulubionym chrupkim pieczywem (np. chlebem wiejskim) będzie stanowił dobrą przystawkę do wielu dań głównych, na przykład gulaszu lub lecza. Smalec doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Oprócz chleba wymienić można chociażby kiszone ogórki, surówkę z czerwonej kapusty, skwarki, szczypiorek, natkę pietruszki, sałatę lodową oraz koperek. Pasują do niego również świeże warzywa – plastry pomidora, ogórka czy też marchewki lub pokrojona w plastry czerwona cebula. Często dodaje się do niego również pokrojone w kostkę jabłka oraz podsmażoną cebulę. Smalec możesz włożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak szybko przygotować jego podstawową wersję. Komponuj smalec z ulubionymi dodatkami i serwuj na wiele różnych okazji. Smacznego.