Aromatyczny smalec z czosnkiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Smalec

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

500 gramów

5 sztuk

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Smalec pokrój w kostkę, a następnie usmaż.

Krok 2

Dodaj pieprz, paprykę, sól, trochę Przyprawy w płynie Delikat.

Krok 3

Cebulę posiekaj i dodaj.

Krok 4

Pod koniec dodaj pokrojony czosnek.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Smalec - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Dolma
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.

Czytaj więcej

Cukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.

Czytaj więcej

przepisy.pl - SmalecSmalec

Przygotowywany z aromatycznego wędzonego boczku smalec, z dodatkiem kilku przypraw, takich jak mielona papryka, pieprz i czosnek, jest bardzo wyrazisty. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom góralskiej kuchni, a w połączeniu z ulubionym chrupkim pieczywem (np. chlebem wiejskim) będzie stanowił dobrą przystawkę do wielu dań głównych, na przykład gulaszu lub lecza. Smalec doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Oprócz chleba wymienić można chociażby kiszone ogórki, surówkę z czerwonej kapusty, skwarki, szczypiorek, natkę pietruszki, sałatę lodową oraz koperek. Pasują do niego również świeże warzywa – plastry pomidora, ogórka czy też marchewki lub pokrojona w plastry czerwona cebula. Często dodaje się do niego również pokrojone w kostkę jabłka oraz podsmażoną cebulę. Smalec możesz włożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak szybko przygotować jego podstawową wersję. Komponuj smalec z ulubionymi dodatkami i serwuj na wiele różnych okazji. Smacznego.