Składniki
500 gramów
500 gramów
5 sztuk
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Smalec pokrój w kostkę, a następnie usmaż.
Krok 2
Dodaj pieprz, paprykę, sól, trochę Przyprawy w płynie Delikat.
Krok 3
Cebulę posiekaj i dodaj.
Krok 4
Pod koniec dodaj pokrojony czosnek.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Smalec
Przygotowywany z aromatycznego wędzonego boczku smalec, z dodatkiem kilku przypraw, takich jak mielona papryka, pieprz i czosnek, jest bardzo wyrazisty. Przypadnie do gustu szczególnie miłośnikom góralskiej kuchni, a w połączeniu z ulubionym chrupkim pieczywem (np. chlebem wiejskim) będzie stanowił dobrą przystawkę do wielu dań głównych, na przykład gulaszu lub lecza. Smalec doskonale komponuje się z różnymi dodatkami. Oprócz chleba wymienić można chociażby kiszone ogórki, surówkę z czerwonej kapusty, skwarki, szczypiorek, natkę pietruszki, sałatę lodową oraz koperek. Pasują do niego również świeże warzywa – plastry pomidora, ogórka czy też marchewki lub pokrojona w plastry czerwona cebula. Często dodaje się do niego również pokrojone w kostkę jabłka oraz podsmażoną cebulę. Smalec możesz włożyć do słoika i przechowywać w lodówce. Sprawdź nasz przepis i zobacz, jak szybko przygotować jego podstawową wersję. Komponuj smalec z ulubionymi dodatkami i serwuj na wiele różnych okazji. Smacznego.