Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym
łatwe
36 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
3 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 łyżka
1.5 szklanki
1 sztuka
1 szczypta
65 mililitrów
100 gramów
1 pęczek
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.
Krok 2
Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.
Krok 3
Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.
Krok 4
Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.
Krok 5
Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.
Krok 6
Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią. Można podawać np. z pieczywem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej