Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym

Autor: Andrzej

ratingratingratingratingrating

2

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

28 osób wydrukowało

Pobierz pdf

36 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 łyżka

1.5 szklanki

1 sztuka

1 szczypta

65 mililitrów

100 gramów

1 pęczek

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty.

Krok 2

Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając.

Krok 3

Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 - 15 minut aż warzywa będą miękkie.

Krok 4

Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie.

Krok 5

Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony i mieszać aż się rozpuści. Zaprawić zupę śmietanką, dodawaną do zupy stopniowo.

Krok 6

Zupę posypać szczypiorkiem i opcjonalnie posiekaną bazylią. Można podawać np. z pieczywem.

Tagi:ZUPY
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zupa brokułowa z ziemniakami i serkiem topionym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej