Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

24 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

750 gramów

25 gramów

450 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

100 gramów

1 garść

1 garść

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chlebki posyp po wierzchu posiekaną zieloną natką czosnku i startym serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min. ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ). Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej