
Składniki
750 gramów
25 gramów
450 mililitrów
50 mililitrów
1 szczypta
100 gramów
1 garść
1 garść
1 garść
1 szczypta
1 szczypta
3 sztuki
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krok 2
Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chlebki posyp po wierzchu posiekaną zieloną natką czosnku i startym serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min. ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ). Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej