Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Odrywany chlebek ziołowo czosnkowy

Autor: Magdalena Wojtanowicz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

750 gramów

25 gramów

450 mililitrów

50 mililitrów

1 szczypta

100 gramów

1 garść

1 garść

1 garść

1 szczypta

1 szczypta

3 sztuki

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Miękkie masełko mieszamy dokładnie z posiekanymi ziołami i przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Mieszamy mąkę ze szczyptą soli - przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą i wyrabiamy ciasto - tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto odstawiamy na ok. 1 godz. do wyrośnięcia.

Krok 3

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Każdą z części rozwałkuj na jakieś 2-3 mm. Rozwałkowane ciasto posmaruj cienko masełkiem ziołowo - czosnkowym. Następnie pokrój na pasy które składaj w harmonijkę i układaj obok siebie w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe chlebki posyp po wierzchu posiekaną zieloną natką czosnku i startym serem żółtym. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 -35 min. ( nie martw się, że są luki pomiędzy ciastem bo ciasto teraz i podczas pieczenia urośnie i wypełni luki ). Wyrośnięte chlebki włóż do nagrzanego wcześniej piekarnika do temp. 180 stopni. i piecz ok. 30-35 minut. aż chlebek lekko się zarumieni.

Magdalena Wojtanowicz

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Odrywany chlebek ziołowo  czosnkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej