
Składniki
null
null
250 gramów
100 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wymieszaj dobrze mąkę z ghee.
Krok 2
Dodaj wodę, aby uzyskać konsystencję miękkiego, gładkiego ciasta.
Krok 3
Uformuj kulki z ciasta o średnicy około 3 cm, cienko rozwałkuj, placki powinny mieć średnicę około 15 cm.
Krok 4
Rozgrzej silnie dużą ilość oleju roślinnego na patelni. Delikatnie układaj ciasto.
Krok 5
Gdy olej ma odpowiednio wysoką temperaturę, placek szybko wypływa na powierzchnię i natychmiast powstają na nim pęcherzyki. Smaż tak długo by placek był chrupki.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej