Chaczapuri megruli – po megerelsku. Co to jest? Z czym się je podaje?

Danie chaczapuri megruli jest znane niemalże na całym świecie. Ten przepis z kuchni gruzińskiej zachwyca prostotą i uniwersalnym zastosowaniem.

Chaczapuri po megerelsku – co to jest?

Chaczapuri megruli to rodzaj ciasta drożdżowego z nadzieniem z sera. Przepis na tę potrawę wywodzi się z zachodniej Gruzji, a dokładnie z regionu Megrelia leżącego nad brzegiem Morza Czarnego. Pomysłowa potrawa chaczapuri powstaje z prostych składników, które niegdyś były dostępne dla mieszkańców tamtego regionu, czyli z mąki pszennej i sera.

Placek chaczapuri z dodatkiem serowej masy przygotowuje się z ręcznie gniecionego ciasta drożdżowego i podpuszczkowego sera suluguni, który bardzo dobrze topi się pod wpływem wysokiej temperatury. Megerelskie chaczapuri powstało jako miks odmian imeretyńskiej i adżarskiej. Czym różni się chaczapuri imeruli a megruli? To pierwsze jest okrągłym plackiem z nadzieniem w środku, a megruli ma ser na górze i wygląda niczym włoska pizza.

Chaczapuri megruli – przepis

Do przygotowania chaczapuri megruli potrzeba mąki pszennej, suszonych lub świeżych drożdży, wody, oliwy, sera (może być to feta i mozzarella) oraz żółtka. Zaczyn z drożdży i wody łączy się z mąką i pozostałymi składnikami, a następnie dokładnie miesza. Następnie do ciasta należy dodać olej i pozostawić je do wyrośnięcia na 2-3 godziny, a w tym czasie przygotować farsz z rozgniecionego sera. Kolejnym krokiem jest rozwałkowanie ciasta, wyłożenie go na blachę, uformowanie brzegów i wypełnienie środka serem. Tak przygotowane chaczapuri piecze się do zrumienienia w temperaturze 220-240°C.