Rafaello przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Rafaello

Autor: Minimini

ratingratingratingratingrating

1

heart
13 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 łyżki

3 łyżki

1 szklanka

3 sztuki

1 szklanka

200 gramów

1 sztuka

3 opakowania

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąki (pszenną i ziemniaczana), mleko i żółtka zmiksować. Mleko i cukier zagotować. Do gotującego mleka z cukrem wlać zmiksowaną masę. Chwilę gotować, a następnie wsypać 1.5 wiórków. Wystudzić.

Krok 2

Utrzeć do białości masło dodać do niego wystudzoną masę i zmiksować.

Krok 3

Blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć ciastka na blaszce i przełożyć masą. Na wierzchu wyłożyć masę i posypać wiórkami. Ciasto przechowywać w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rafaello - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej