Rolada makowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

189 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

799 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

0.2 sztuki

6 sztuk

0.75 szklanki

1 łyżeczka

krem:

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżeczki

syrop:

5 łyżek

3 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj syrop migdałowy. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż płyn lekko odparuje. Przestudź. Do tak przygotowanego syropu dodaj amaretto i wymieszaj.

Rolada makowa - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.

Rolada makowa - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).

Rolada makowa - Krok 3

Krok 4

Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na posypany cukrem pudrem blat stołu. Szybko zdejmij papier, przykryj ciasto lnianą ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia.

Rolada makowa - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem makowy. Żółtka utrzyj z cukrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła. Masę żółtkową wymieszaj z makiem, miodem i ubitą śmietanką. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.

Rolada makowa - Krok 5

Krok 6

Przestudzone ciasto na roladę rozwiń i usuń lnianą ściereczkę. Nasącz syropem migdałowym i posmaruj kremem makowym. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.

Rolada makowa - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • janina krupa

    janina krupa , 22.12.2017

    Nie podano ilości cukru do biszkoptu, a w przepisie jest napisane białka ubij z cukrem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzenna Kupinska

    Marzenna Kupinska , 17.09.2017

    Do rolady dajemy suchy mak czy spazony?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Clafoutis z czereśniami
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada makowaRolada makowa

Rolada makowa jest delikatniejszą, nieco bardziej wyrafinowaną wersją klasycznego makowca. Ciasto w roladzie jest bardziej biszkoptowe i nasączone migdałowym syropem Amaretto, a masa makowa połączona ze śmietankowym kremem. Jeśli masz ochotę spróbować takiego ciasta, zapoznaj się z przepisem na jego przygotowanie. Biszkopt zrobisz z mąki pszennej przesianej z proszkiem do pieczenia, jajek i kostki do pieczenia. Gotowy, jeszcze ciepły biszkopt, wyłóż na posypany cukrem pudrem blat, przykryj ściereczką i zwiń w rulon. Krem do przełożenia składa się ze słodkiej śmietanki 36%, żółtek, cukru, maku, miodu oraz żelatyny, dzięki której będzie miał odpowiednią konsystencję. Żelatynę trzeba najpierw namoczyć w wodzie i podgrzać, żeby się rozpuściła. Syrop do nasączenia przygotuj z likieru, cukru i wody. Biszkopt rozłóż na blacie, nasącz go syropem, a na wierzchu rozsmaruj krem makowy i zwiń całość w roladę. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem stężał. Gotową roladę możesz oblać lukrem, a wierzch udekorować ziarenkami maku. Smacznego.