Rolada makowa

Autor: Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

42

190 os.
stopień trudności

trudne

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

705 osób wydrukowało

Pobierz pdf

799 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

ciasto:

6 sztuk

0.75 szklanki

1 łyżeczka

krem:

1 szklanka

2 sztuki

0.5 szklanki

1 szklanka

1 łyżka

2 łyżeczki

syrop:

5 łyżek

3 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj syrop migdałowy. Zagotuj wodę z cukrem i gotuj, aż płyn lekko odparuje. Przestudź. Do tak przygotowanego syropu dodaj amaretto i wymieszaj.

Rolada makowa - Krok 1

Krok 2

Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem na sztywną masę. Ciągle ubijając dodawaj po jednym żółtku. Następnie mieszając delikatnie łyżką dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i rozpuszczoną, przestudzoną Kasię.

Rolada makowa - Krok 2

Krok 3

Przygotowane ciasto wylej na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź równomiernie łyżką. Ciasto wstaw do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piecz na złoty kolor (10-15 minut).

Rolada makowa - Krok 3

Krok 4

Jeszcze ciepłe ciasto przełóż do góry dnem na posypany cukrem pudrem blat stołu. Szybko zdejmij papier, przykryj ciasto lnianą ściereczką i zwiń w roladę. Odstaw do przestygnięcia.

Rolada makowa - Krok 4

Krok 5

Przygotuj krem makowy. Żółtka utrzyj z cukrem. Żelatynę namocz w 1/3 szklanki zimnej wody. Gdy napęcznieje podgrzej, aby się rozpuściła. Masę żółtkową wymieszaj z makiem, miodem i ubitą śmietanką. Na koniec całość delikatnie wymieszaj z rozpuszczoną żelatyną.

Rolada makowa - Krok 5

Krok 6

Przestudzone ciasto na roladę rozwiń i usuń lnianą ściereczkę. Nasącz syropem migdałowym i posmaruj kremem makowym. Zwiń w roladę i odstaw do lodówki, by masa dobrze stężała.

Rolada makowa - Krok 6
3

Opinie o przepisie

  • janina krupa

    janina krupa

    Nie podano ilości cukru do biszkoptu, a w przepisie jest napisane białka ubij z cukrem.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Marzenna Kupinska

    Marzenna Kupinska

    Do rolady dajemy suchy mak czy spazony?

    Odpowiedz Odpowiedz
Pokaż więcej komentarzy

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada makowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rolada makowaRolada makowa

Rolada makowa jest delikatniejszą, nieco bardziej wyrafinowaną wersją klasycznego makowca. Ciasto w roladzie jest bardziej biszkoptowe i nasączone migdałowym syropem Amaretto, a masa makowa połączona ze śmietankowym kremem. Jeśli masz ochotę spróbować takiego ciasta, zapoznaj się z przepisem na jego przygotowanie. Biszkopt zrobisz z mąki pszennej przesianej z proszkiem do pieczenia, jajek i kostki do pieczenia. Gotowy, jeszcze ciepły biszkopt, wyłóż na posypany cukrem pudrem blat, przykryj ściereczką i zwiń w rulon. Krem do przełożenia składa się ze słodkiej śmietanki 36%, żółtek, cukru, maku, miodu oraz żelatyny, dzięki której będzie miał odpowiednią konsystencję. Żelatynę trzeba najpierw namoczyć w wodzie i podgrzać, żeby się rozpuściła. Syrop do nasączenia przygotuj z likieru, cukru i wody. Biszkopt rozłóż na blacie, nasącz go syropem, a na wierzchu rozsmaruj krem makowy i zwiń całość w roladę. Ciasto odstaw do lodówki, aby krem stężał. Gotową roladę możesz oblać lukrem, a wierzch udekorować ziarenkami maku. Smacznego.