Rolada z makiem i kremem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

321 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

42 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

10 dekagramów

15 dekagramów

5 sztuk

7 sztuk

1 łyżeczka

1 łyżka

krem:

1 sztuka

2 sztuki

4 łyżki

0.5 szklanki

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Żółtka utrzeć z cukrem dodając ocet.

Krok 2

Na żółtka wyłożyć ubitą pianę z białek i lekko wymieszać.

Krok 3

Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.

Krok 4

Masę wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę (na duży piekarnik), wyłożoną papierem do pieczenia.

Krok 5

Piec w temperaturze 180 stopni C.

Krok 6

Po wyjęciu zwinąć (ciasto musi być jeszcze gorące) i owinąć w ściereczkę.

Krok 7

Po wystygnięciu przełożyć masą i zwinąć.

Krok 8

Masa: Żółtka utrzeć z cukrem.

Krok 9

Na gotujące się mleko wyłożyć żółtka i mieszać.

Krok 10

Gdy masa się zagotuje, odstawić do wystygnięcia.

Krok 11

Utrzeć Kasię i dodać do masy.

Krok 12

Dodać mak.

Krok 13

Utrzeć.

Krok 14

Na ciasto nakładamy krem i zwijamy. Można ozdobić orzeszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rolada z makiem i kremem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej