Rożki francuskie z jabłkiem

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

1

22 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

34 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

28 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

2 sztuki

100 mililitrów

1 opakowanie

4 łyżki

2 łyżeczki

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ciasto rozwałkować dosyć cienko i pokroić w kwadraty o boku 10 cm.

Krok 2

Obrać jabłka, usunąć gniazda nasienne, pokroić w ósemki i wrzucić do miski.

Krok 3

Rum wymieszać z 1/2 szklanki wody, dodać cukier waniliowy i brązowy oraz cynamon.

Krok 4

Zalać tym jabłka i wstawić na około 1/2 godziny do lodówki.

Krok 5

Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni. Na blachę piekarnika położyć papier do pieczenia.

Krok 6

Układać po jednej cząstce jabłka na każdym kwadracie, dokładnie sklejać brzegi i tylko na wierzchu trójkącika robimy dziurkę wykałaczką.

Krok 7

Ułożone na blasze rożki smarujemy żółtkiem roztrzepanym z mlekiem.

Krok 8

Wkładamy do pieca na około 15-20 minut. Powinny nabrać złotego koloru.

Krok 9

Można je podawać na ciepło lub dopiero po ostudzeniu. Osobiście wolę cieplutkie.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki francuskie z jabłkiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Francuskie, filo czy kruche? W formie tarty lub quiche? Ciasto na słono może mieć wiele postaci. Dodaje się do niego warzywa, sery, mięso, zioła. Skorzystaj z naszych porad i uruchom kulinarną fantazję, tworząc pyszne słone wypieki dla bliskich.

Czytaj więcej