Rożki z wiśniami

Autor: Użytkownik Moje Ciasto

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 opakowanie

30 dekagramów

1 sztuka

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykroić z ciasta francuskiego kwadraty 5x5 cm. Wiśnie wydrylować. Jeśli używamy wiśni ze słoika, odsączyć z soku. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Krok 2

Na każdym kwadracie ciasta układamy kilka wiśni i sklejamy w trójkąt. Boki można ozdobić widelcem-tak jak pierogi.

Krok 3

Jajko należy roztrzepać. Ułożyć przygotowane rożki na wysmarowaną tłuszczem blaszkę lub na pergamin. Każdy rożek posmarować jajkiem i posypać grubym cukrem. Można zrezygnować z grubego cukru i po upieczeniu posypać cukrem pudrem. Ciastka piec na złoty kolor około 15 minut .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rożki z wiśniami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej