Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zamiast smażyć kurczaka, możesz użyć resztek kurczaka z rożna lub kawałków kurczaka wędzonego. Niezła byłaby też zwinięta w cienki rulonik szynka parmeńska.
Krok 2
Tosty okrój ze skórki, cienko je rozwałkuj. Mięso pokrój w paski nie dłuższe, niż bok tostu i obsmaż na łyżce oliwy. Oliwki i pomidory zmiksuj z resztą oliwy, powstałą pastą posmaruj tosty i przyklej do nich listki szałwii. Posmaruj resztą pasty pomidorowej, na brzegu ułóż kawałek piersi kurczaka. Zwiń w ruloniki (jak sushi maki), posmaruj masłem i wyturlaj w ziołach.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej