Makaron z kurczakiem, boczkiem i pieczarkami | Przepisy.pl pixel

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

105

heart
1257 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1834 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2933 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

200 gramów

100 gramów

150 mililitrów

1 sztuka

200 gramów

5 łyżek

80 gramów

150 mililitrów

0.5 pęczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente według zaleceń producenta.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż pierś z kurczaka oraz boczek pokrojony w paski.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 2

Krok 3

Po chwili smażenia dodaj posiekany czosnek, cebulę oraz pieczarki pokrojone w plastry.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 3

Krok 4

Gdy wszystkie składniki będą rumiane, wlej na patelnię 150 ml wody.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 4

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj ze śmietanką i również wlej na patelnię.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 5

Krok 6

Dodaj makaron oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość duś, aż wszystkie składniki się połączą i sos lekko zgęstnieje. Podawaj posypane startym serem.

Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - Krok 6
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

4

Opinie o przepisie

  • Kasia

    Kasia , 14.11.2024

    Szybki i bardzo smaczny obiad

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Justyna

    Justyna , 26.09.2022

    A o jaką śmietankę tu chodzi??

    Odpowiedz Odpowiedz
    Odpowiedzi (1)
  • Mlodycezar

    Mlodycezar , 05.01.2022

    Przepis prosty szybki i smaczny

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem Rurki w sosie pieczarkowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem

Jeżeli szukasz smacznego sposobu na nieskomplikowane danie z makaronem, wypróbuj przepis na rurki w sosie śmietanowym z kurczakiem, boczkiem i wędzonym serem. Makaron w kształcie rurek ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu. Zamiast rurek sprawdzą się też kolanka lub świderki. Do podsmażonego na patelni boczku i piersi z kurczaka dodaj cebulę, czosnek oraz plasterki pieczarek. Zamiast pieczarek możesz dołączyć inne grzyby, na przykład borowiki lub mieszankę grzybów leśnych. Ich smak i aromat równie dobrze wzbogaci danie. Do zarumienionych na patelni składników dolej wodę i przyrządź gęsty sos. Żeby zachować świeżość natki pietruszki, pamiętaj aby dodać ją dopiero pod koniec gotowania, już po połączeniu makaronu z sosem. Potrawę serwuj posypaną wędzonym serem, na przykład oscypkiem. Udekoruj obficie zielonymi listkami pietruszki lub świeżym koperkiem. Zainspiruj się naszym przepisem na rurki w sosie pieczarkowym i koniecznie przyrządź to danie przy najbliższej okazji. Życzymy smacznego.