Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 375 ml (1,5 szklanki) wody, wrzuć kostkę bulionową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę, a potem przecedź. Do dużego rondla wlej olej, wrzuć czosnek, imbir, kurkumę i chili. Smaż minutę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wlej bulion, dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj trzepaczką. Dodaj trawę cytrynową i sos nuoc mam, zagotuj. Włóż ryby, zmniejsz ogień, przykryj rondel. Gotuj około 8 minut. Wyjmij porcje ryb i ułóż je na talerzach. Rondel z wywarem odkryj, gotuj 5 minut, stale mieszając trzepaczką. W ten sposób zredukujesz i zagęścisz sos. Przypraw go pokruszoną minikosteczką pietruszkową, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej ryby, posyp listkami kolendry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej