Składniki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj 375 ml (1,5 szklanki) wody, wrzuć kostkę bulionową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę, a potem przecedź. Do dużego rondla wlej olej, wrzuć czosnek, imbir, kurkumę i chili. Smaż minutę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wlej bulion, dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj trzepaczką. Dodaj trawę cytrynową i sos nuoc mam, zagotuj. Włóż ryby, zmniejsz ogień, przykryj rondel. Gotuj około 8 minut. Wyjmij porcje ryb i ułóż je na talerzach. Rondel z wywarem odkryj, gotuj 5 minut, stale mieszając trzepaczką. W ten sposób zredukujesz i zagęścisz sos. Przypraw go pokruszoną minikosteczką pietruszkową, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej ryby, posyp listkami kolendry i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej