Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
9 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj 375 ml (1,5 szklanki) wody, wrzuć kostkę bulionową, wymieszaj trzepaczką i gotuj minutę, a potem przecedź. Do dużego rondla wlej olej, wrzuć czosnek, imbir, kurkumę i chili. Smaż minutę cały czas mieszając drewnianą łyżką. Wlej bulion, dodaj śmietankę kokosową i wymieszaj trzepaczką. Dodaj trawę cytrynową i sos nuoc mam, zagotuj. Włóż ryby, zmniejsz ogień, przykryj rondel. Gotuj około 8 minut. Wyjmij porcje ryb i ułóż je na talerzach. Rondel z wywarem odkryj, gotuj 5 minut, stale mieszając trzepaczką. W ten sposób zredukujesz i zagęścisz sos. Przypraw go pokruszoną minikosteczką pietruszkową, przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Sosem polej ryby, posyp listkami kolendry i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryba maślana w orientalnym sosie cytrynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
5 osób ogląda przepis:
Pasztet z wątróbki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej