
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
60 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszki śledzia oczyść, opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i skrop od wewnątrz i na zewnątrz sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Krok 2
Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, pieprzu i słodką paprykę.
Krok 3
Dodaj mleko i wodę i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.
Krok 4
Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej.
Krok 5
Śledzie zanurzaj w cieście, szybko kładź do rozgrzanego oleju, smaż na złocisty kolor. Osącz w bibule nadmiar tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej