
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
60 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszki śledzia oczyść, opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i skrop od wewnątrz i na zewnątrz sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Krok 2
Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, pieprzu i słodką paprykę.
Krok 3
Dodaj mleko i wodę i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.
Krok 4
Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej.
Krok 5
Śledzie zanurzaj w cieście, szybko kładź do rozgrzanego oleju, smaż na złocisty kolor. Osącz w bibule nadmiar tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej