
Składniki
2 łyżki
1 szczypta
1 sztuka
0.5 szklanki
1 szczypta
0.5 szklanki
2 łyżki
0.5 łyżeczki
2 łyżki
60 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Tuszki śledzia oczyść, opłukaj pod bieżącą wodą, osusz i skrop od wewnątrz i na zewnątrz sokiem z cytryny. Odstaw w chłodne miejsce na 20 minut.
Krok 2
Mąkę pszenną wymieszaj z kukurydzianą, wbij jajko, dodaj szczyptę soli, pieprzu i słodką paprykę.
Krok 3
Dodaj mleko i wodę i wszystko zmiksuj na gładkie ciasto.
Krok 4
Na głębokiej patelni mocno rozgrzej olej.
Krok 5
Śledzie zanurzaj w cieście, szybko kładź do rozgrzanego oleju, smaż na złocisty kolor. Osącz w bibule nadmiar tłuszczu.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Podobne przepisy
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej


























