Składniki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
1 sztuka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zostawiając nienaruszone około 2 cm przy ogonku.
Krok 2
Posyp w nacięciach solą i odstaw na około 30 minut do odcieknięcia. Wypłukaj i osusz.
Krok 3
Olej chili wymieszaj z sosem sojowym i rybnym, posmaruj bakłażany.
Krok 4
Piecz w nagrzanym piekarniku około 8 minut, odwracając na drugą stronę i smarując olejem chili do czasu, gdy się zarumienią i zmiękną. Wyłóż na półmisek.
Krok 5
Papryczkę chili i czosnek pokrój w cienkie plastry. Smaż na oleju przez 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6
Dodaj część ziaren sezamowych, sok limonki, brązowy cukier, łyżkę posiekanej mięty i polej bakłażany ciepłym sosem.
Krok 7
Zostaw na około 20 minut, posyp ziarnem sezamowym i przybierz listami mięty.
Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej