Sałatka z bakłażanów i sezamu

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zostawiając nienaruszone około 2 cm przy ogonku.

Krok 2

Posyp w nacięciach solą i odstaw na około 30 minut do odcieknięcia. Wypłukaj i osusz.

Krok 3

Olej chili wymieszaj z sosem sojowym i rybnym, posmaruj bakłażany.

Krok 4

Piecz w nagrzanym piekarniku około 8 minut, odwracając na drugą stronę i smarując olejem chili do czasu, gdy się zarumienią i zmiękną. Wyłóż na półmisek.

Krok 5

Papryczkę chili i czosnek pokrój w cienkie plastry. Smaż na oleju przez 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.

Krok 6

Dodaj część ziaren sezamowych, sok limonki, brązowy cukier, łyżkę posiekanej mięty i polej bakłażany ciepłym sosem.

Krok 7

Zostaw na około 20 minut, posyp ziarnem sezamowym i przybierz listami mięty.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej