Sałatka z bakłażanów i sezamu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bakłażanów i sezamu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zostawiając nienaruszone około 2 cm przy ogonku.

Krok 2

Posyp w nacięciach solą i odstaw na około 30 minut do odcieknięcia. Wypłukaj i osusz.

Krok 3

Olej chili wymieszaj z sosem sojowym i rybnym, posmaruj bakłażany.

Krok 4

Piecz w nagrzanym piekarniku około 8 minut, odwracając na drugą stronę i smarując olejem chili do czasu, gdy się zarumienią i zmiękną. Wyłóż na półmisek.

Krok 5

Papryczkę chili i czosnek pokrój w cienkie plastry. Smaż na oleju przez 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.

Krok 6

Dodaj część ziaren sezamowych, sok limonki, brązowy cukier, łyżkę posiekanej mięty i polej bakłażany ciepłym sosem.

Krok 7

Zostaw na około 20 minut, posyp ziarnem sezamowym i przybierz listami mięty.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej