
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
1 sztuka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zostawiając nienaruszone około 2 cm przy ogonku.
Krok 2
Posyp w nacięciach solą i odstaw na około 30 minut do odcieknięcia. Wypłukaj i osusz.
Krok 3
Olej chili wymieszaj z sosem sojowym i rybnym, posmaruj bakłażany.
Krok 4
Piecz w nagrzanym piekarniku około 8 minut, odwracając na drugą stronę i smarując olejem chili do czasu, gdy się zarumienią i zmiękną. Wyłóż na półmisek.
Krok 5
Papryczkę chili i czosnek pokrój w cienkie plastry. Smaż na oleju przez 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6
Dodaj część ziaren sezamowych, sok limonki, brązowy cukier, łyżkę posiekanej mięty i polej bakłażany ciepłym sosem.
Krok 7
Zostaw na około 20 minut, posyp ziarnem sezamowym i przybierz listami mięty.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej