
Składniki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
1 szczypta
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżka
2 łyżeczki
1 sztuka
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zostawiając nienaruszone około 2 cm przy ogonku.
Krok 2
Posyp w nacięciach solą i odstaw na około 30 minut do odcieknięcia. Wypłukaj i osusz.
Krok 3
Olej chili wymieszaj z sosem sojowym i rybnym, posmaruj bakłażany.
Krok 4
Piecz w nagrzanym piekarniku około 8 minut, odwracając na drugą stronę i smarując olejem chili do czasu, gdy się zarumienią i zmiękną. Wyłóż na półmisek.
Krok 5
Papryczkę chili i czosnek pokrój w cienkie plastry. Smaż na oleju przez 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.
Krok 6
Dodaj część ziaren sezamowych, sok limonki, brązowy cukier, łyżkę posiekanej mięty i polej bakłażany ciepłym sosem.
Krok 7
Zostaw na około 20 minut, posyp ziarnem sezamowym i przybierz listami mięty.

Dobra rada:
Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej




























