Sałatka z bakłażanów i sezamu przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z bakłażanów i sezamu

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

1 sztuka

1 szczypta

1 łyżeczka

1 łyżka

1 łyżka

2 łyżeczki

1 sztuka

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bakłażany pokrój wzdłuż na cienkie plastry, zostawiając nienaruszone około 2 cm przy ogonku.

Krok 2

Posyp w nacięciach solą i odstaw na około 30 minut do odcieknięcia. Wypłukaj i osusz.

Krok 3

Olej chili wymieszaj z sosem sojowym i rybnym, posmaruj bakłażany.

Krok 4

Piecz w nagrzanym piekarniku około 8 minut, odwracając na drugą stronę i smarując olejem chili do czasu, gdy się zarumienią i zmiękną. Wyłóż na półmisek.

Krok 5

Papryczkę chili i czosnek pokrój w cienkie plastry. Smaż na oleju przez 2 minuty, po czym zdejmij patelnię z ognia.

Krok 6

Dodaj część ziaren sezamowych, sok limonki, brązowy cukier, łyżkę posiekanej mięty i polej bakłażany ciepłym sosem.

Krok 7

Zostaw na około 20 minut, posyp ziarnem sezamowym i przybierz listami mięty.

pasibrzuch

Dobra rada:

Czy zastanawiałeś się, czemu sezam jest tak często obecny w przepisach mięsnych? Wydobywa on z mięsa niepowtarzalny smak – przekonaj się o tym sam!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z bakłażanów i sezamu - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej