Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką

Autor: Mgr dietetyk Diana Foks

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

30 gramów

1 garść

0.5 sztuki

1 łyżeczka

0.25 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Wartości odżywcze

Krok 1

Roszponkę umyj i wrzuć do miski.

Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - Krok 1

Krok 2

Pomarańczę pokrój w kostkę i dodaj do roszponki.

Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - Krok 2

Krok 3

Dodaj olej, cynamon i pokruszony ser feta.

Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - Krok 3
Mgr dietetyk Diana Foks

Dobra rada:

Dieta białkowa nie jest przeznaczona dla każdego, przed jej zastosowaniem skonsultuj się z lekarzem rodzinnym lub dietetykiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z fetą, pomarańczami i roszponkąSałatka z fetą, pomarańczami i roszponką

Pora na: Drugie śniadanie.

Jeśli szukacie ciekawego pomysłu na drugie śniadanie, skorzystajcie z naszego przepisu na sałatkę z fetą, pomarańczami i roszponką. Warzywno – owocowe składniki doskonale komponują się z cynamonem oraz olejem z pestek dyni, który tworzy aromatyczny sos. Słony smak sera równoważony jest przez słodycz pomarańczy, co sprawia, że sałatkę polubią zwolennicy dań o aksamitnej konsystencji. Niewątpliwym atutem sałatki jest również czas jej przygotowania. Poświęcicie na to jedynie kilka minut. Smacznego!

Dla kogo?

Sałatka na drugie śniadanie jest doskonałym uzupełnieniem menu osób aktywnych fizycznie.

Wiesz, co jesz!

Sałatka dostarczy wam 161 kcal energii, 2,2 g błonnika oraz 6,4 g białka.

Czy wiesz, że?

Roszponka, a właściwie roszpunka warzywna, wywodzi się z Europy. W Polsce można spotkać ją w licznych uprawach, a także w naturalnym środowisku. Rośnie w każdym regionie kraju, z wyjątkiem obszaru północno – wschodniego.