Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - VIDEO
łatwe
73 osoby zapisały
Składniki
300 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
10 sztuk
50 gramów
1 pęczek
3 łyżki
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Karczochy i szparagi odsącz z zalewy, a następnie pokrój na mniejsze kawałki.

Krok 2
Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paski, a kolendrę posiekaj. Oliwki przekrój na pół.

Krok 3
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z pozostawioną zalewą oraz oliwą.

Krok 4
W dużej misce połącz wszystkie składniki: karczochy, szparagi, paprykę oraz cebulę. Wlej gotowy sos i wszystko razem wymieszaj. Sałatkę przełóż do salaterki.

Krok 5
Ser pokrój w plastry i zgrilluj na domowej patelni. Następnie pokrój go w kostkę i posyp po wierzchu sałatki. Gotową sałatkę podawaj np. z chlebkiem pita.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z karczochów ze szparagami i serem halloumi - VIDEO
Są takie sałatki, których trzeba koniecznie spróbować. Zabierają nas w nowe rejony smaków oraz pozwalają odkryć nieznane dotąd produkty. Sałatka z karczochami marynowanymi, szparagami i serem halloumi jest właśnie taka. Nowoczesna, pyszna, doskonała, by pochwalić się nią na rodzinnym przyjęciu.
Dla kogo?
Sałatka z karczochami i serem halloumi jest dla każdego, kto lubi testować nowe smaki. Nie można się nią rozczarować!
Na jaką okazję?
Sałatka z karczochami marynowanymi będzie odpowiednia na rodzinne przyjęcie, spotkanie z przyjaciółmi i zawsze wtedy, gdy masz ochotę spróbować czegoś nowego.
Czy wiesz, że?
Halloumi to rodzaj coraz bardziej popularnego w Polsce półtwardego sera cypryjskiego. Powstaje z mleka owczego lub mieszanki mleka owczego, krowiego i koziego. Ser można jeść na surowo, ale świetnie nadaje się też do smażenia i grillowania. Spróbuj koniecznie!
Dla urozmaicenia
Jeśli nie wiesz, jak przygotować karczochy, ale chcesz ich spróbować, ten przepis jest dla Ciebie. Użyto tu marynowanych warzyw, więc już nie musisz martwić się ich gotowaniem.