
Składniki
1 szczypta
6 sztuk
1 szczypta
0.25 szklanki
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Papryki umyj dokładnie, osusz i rozkrój na połówki. Usuń nasionka i podsmaż w kawałkach na rozgrzanej patelni tylko stroną ze skórką.
Krok 2
Gdy skórka mocno się zarumieni, papryki zdejmij, przykryj ściereczką i odstaw do wystygnięcia.
Krok 3
Ściągnij skórkę, papryki potnij w paski i ułóż na półmisku. Oprósz posiekaną cebulką.
Krok 4
Oliwę rozetrzyj razem z pokrojonym drobno czosnkiem i 2 łyżkami winnego octu. Dopraw do smaku i polej sałatkę sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej