
Składniki
400 gramów
2 sztuki
100 gramów
50 gramów
1 pęczek
1 opakowanie
3 łyżki
5 łyżek
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Paprykę wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20-30 minut, tak aby papryka zmiękła i można z niej było zdjąć skórkę.
Krok 2
Chleb pokrój w kostkę, pomieszaj z 2 łyżkami oliwy, rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika z papryką na ok. 5-8 min. Po upieczeniu odstaw grzanki na bok do wystygnięcia.
Krok 3
Sos sałatkowy włoski, pozostałą oliwę, ocet lub sok oraz natkę pietruszki umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij.
Krok 4
Po upieczeniu i wystudzeniu obierz paprykę ze skóry, usuń z niej pestki i pokrój w paseczki, ciecierzycę z puszki odcedź i umyj liście rukoli.
Krok 5
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce, posyp ziarnami siemienia lnianego i polej przygotowanym dresingiem. Sałatkę podawaj z posypanymi grzankami.

Dobra rada:
Do tej sałatki możesz też upiec bakłażana pokrojonego w plastry - idealnie się z komponuje z sałatką. Upieczone papryki włóż do torebki foliowej do wystudzenia. Kiedy zaparują, łatwiej je będziesz mógł obrać.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Podobne przepisy
Sałatka z pieczonymi paprykami
Dzisiejszy pomysł na sałatkę to pieczone papryki, ciecierzyca, rukola, siemię lniane oraz pietruszka. Składniki te łączy delikatny sos włoski, nadając daniu wyjątkowego charakteru. Teksturę sałatki z pieczoną papryką budują grzanki z ciemnego chleba oraz pestki słonecznika. Jeśli lubicie nietuzinkowe potrawy, które nie wymagają długotrwałych przygotowań – skorzystajcie z naszego przepisu. Sałatka z pieczonymi paprykami to propozycja na kulinarną podróż do słonecznych Włoch, którą można odbyć nawet zimą. Pamiętajcie jedynie, aby stosować świeże składniki – to podstawa kuchni włoskiej.
Dla kogo? Dla osób lubiących szybkie i proste potrawy. Sałatka z pieczonymi paprykami przypadnie do gustu również wielbicielom dań nowoczesnych, inspirowanych kuchnią włoską.
Na jaką okazję? Na każdą – bez wyjątku! Sałatka z pieczoną papryką to propozycja na co dzień, ale także na wyjątkowe okazje.
Czy wiesz, że? Rukola, czyli rokietta siewna, to nie tylko składnik sałatek. Używana jest również do produkcji musztardy oraz jako zamiennik pieprzu.
Dla urozmaicenia: Doskonałym dodatkiem do sałatki z pieczoną papryką jest pokrojony w plastry i upieczony bakłażan.