Sałatka z pieczonymi paprykami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczonymi paprykami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

22 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

2 sztuki

100 gramów

50 gramów

1 pęczek

1 opakowanie

3 łyżki

5 łyżek

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Paprykę wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika na około 20-30 minut, tak aby papryka zmiękła i można z niej było zdjąć skórkę.

Krok 2

Chleb pokrój w kostkę, pomieszaj z 2 łyżkami oliwy, rozłóż na blasze. Wstaw do piekarnika z papryką na ok. 5-8 min. Po upieczeniu odstaw grzanki na bok do wystygnięcia.

Krok 3

Sos sałatkowy włoski, pozostałą oliwę, ocet lub sok oraz natkę pietruszki umieść w kielichu miksera i dokładnie rozdrobnij.

Krok 4

Po upieczeniu i wystudzeniu obierz paprykę ze skóry, usuń z niej pestki i pokrój w paseczki, ciecierzycę z puszki odcedź i umyj liście rukoli.

Krok 5

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce, posyp ziarnami siemienia lnianego i polej przygotowanym dresingiem. Sałatkę podawaj z posypanymi grzankami.

przepisy.pl

Dobra rada:

Do tej sałatki możesz też upiec bakłażana pokrojonego w plastry - idealnie się z komponuje z sałatką. Upieczone papryki włóż do torebki foliowej do wystudzenia. Kiedy zaparują, łatwiej je będziesz mógł obrać.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczonymi paprykami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczonymi paprykamiSałatka z pieczonymi paprykami

Dzisiejszy pomysł na sałatkę to pieczone papryki, ciecierzyca, rukola, siemię lniane oraz pietruszka. Składniki te łączy delikatny sos włoski, nadając daniu wyjątkowego charakteru. Teksturę sałatki z pieczoną papryką budują grzanki z ciemnego chleba oraz pestki słonecznika. Jeśli lubicie nietuzinkowe potrawy, które nie wymagają długotrwałych przygotowań – skorzystajcie z naszego przepisu. Sałatka z pieczonymi paprykami to propozycja na kulinarną podróż do słonecznych Włoch, którą można odbyć nawet zimą. Pamiętajcie jedynie, aby stosować świeże składniki – to podstawa kuchni włoskiej.

Dla kogo? Dla osób lubiących szybkie i proste potrawy. Sałatka z pieczonymi paprykami przypadnie do gustu również wielbicielom dań nowoczesnych, inspirowanych kuchnią włoską.

Na jaką okazję? Na każdą – bez wyjątku! Sałatka z pieczoną papryką to propozycja na co dzień, ale także na wyjątkowe okazje.

Czy wiesz, że? Rukola, czyli rokietta siewna, to nie tylko składnik sałatek. Używana jest również do produkcji musztardy oraz jako zamiennik pieprzu.

Dla urozmaicenia: Doskonałym dodatkiem do sałatki z pieczoną papryką jest pokrojony w plastry i upieczony bakłażan.