Śledziowe stworki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Śledziowe stworki

Autor: sylkach

ratingratingratingratingrating

2

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

20 sztuk

1 sztuka

10 sztuk

1 łyżeczka

0.2 łyżeczki

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

10 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórek kroimy na kawałki o grubości około 2,5 cm.Boki lekko scieramy an tarce,lub nozykiem,tak aby powstały małe rowki. Ze środka wybieramy około połowy miąższu.

Krok 2

Drobno posiekane filety,cebulkę i masła wkładamy do malaksera i rozdrabniamy na jednolitą masę.Dodajemy majonez i pieprz czarny do smaku. Tak powstałą pastą napełniamy wgłębienia w ogórkach ,tworzymy mały kopczyk. Nasiona fasoli przecinamy na pół iwkładamy w wierzchołek naszego kopczyka.Z ziaren pieprzu i gożdzików robimy nosek i oczka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Śledziowe stworki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej