Sos béarnaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos béarnaise

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To bardzo delikatny sos, łatwo go zwarzyć. Jeśli tak się stanie - jeśli zobaczysz, że sos nie jest jednolity, tylko pływają w nim kłaczki - zdejmij garnek znad pary, wrzuć do sosu kostkę lodu i mieszaj od środka do zewnątrz. Gdy zobaczysz, że masło pod wpływem zimna ścięło się, wyrzuć lód, a garnek ustaw na parze i powtórz wszystkie czynności od początku.

Krok 2

Zagotuj wodę w dużym garnku - będziesz robił sos w kąpieli wodnej. W mniejszym ganku zagotuj ocet z winem, szalotkami, estragonem i pieprzem. Gotuj, aż płyn wyparuje. Mały garnek ustaw na dużym, tak aby jego dno znajdowało się nad parą i nie dotykało powierzchni wody. Włóż żółtka i mieszaj, robiąc ósemki drewnianą łyżką, a powstanie kremowa masa. Powoli wlewaj masło, stale mieszając, aż sos zrobi się gładki i lśniący. Przypraw do smaku solą i pokruszoną mini kostką pieprzową, posyp szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Cukinia pieczona
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej