
Składniki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
To bardzo delikatny sos, łatwo go zwarzyć. Jeśli tak się stanie - jeśli zobaczysz, że sos nie jest jednolity, tylko pływają w nim kłaczki - zdejmij garnek znad pary, wrzuć do sosu kostkę lodu i mieszaj od środka do zewnątrz. Gdy zobaczysz, że masło pod wpływem zimna ścięło się, wyrzuć lód, a garnek ustaw na parze i powtórz wszystkie czynności od początku.
Krok 2
Zagotuj wodę w dużym garnku - będziesz robił sos w kąpieli wodnej. W mniejszym ganku zagotuj ocet z winem, szalotkami, estragonem i pieprzem. Gotuj, aż płyn wyparuje. Mały garnek ustaw na dużym, tak aby jego dno znajdowało się nad parą i nie dotykało powierzchni wody. Włóż żółtka i mieszaj, robiąc ósemki drewnianą łyżką, a powstanie kremowa masa. Powoli wlewaj masło, stale mieszając, aż sos zrobi się gładki i lśniący. Przypraw do smaku solą i pokruszoną mini kostką pieprzową, posyp szczypiorkiem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcej



























