Sos béarnaise przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sos béarnaise

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

To bardzo delikatny sos, łatwo go zwarzyć. Jeśli tak się stanie - jeśli zobaczysz, że sos nie jest jednolity, tylko pływają w nim kłaczki - zdejmij garnek znad pary, wrzuć do sosu kostkę lodu i mieszaj od środka do zewnątrz. Gdy zobaczysz, że masło pod wpływem zimna ścięło się, wyrzuć lód, a garnek ustaw na parze i powtórz wszystkie czynności od początku.

Krok 2

Zagotuj wodę w dużym garnku - będziesz robił sos w kąpieli wodnej. W mniejszym ganku zagotuj ocet z winem, szalotkami, estragonem i pieprzem. Gotuj, aż płyn wyparuje. Mały garnek ustaw na dużym, tak aby jego dno znajdowało się nad parą i nie dotykało powierzchni wody. Włóż żółtka i mieszaj, robiąc ósemki drewnianą łyżką, a powstanie kremowa masa. Powoli wlewaj masło, stale mieszając, aż sos zrobi się gładki i lśniący. Przypraw do smaku solą i pokruszoną mini kostką pieprzową, posyp szczypiorkiem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sos béarnaise - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej