Surówka obiadowa z zielonej sałaty, jabłka i słonecznika
łatwe
59 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szczypta
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Krok 2
Por (białą część) opłukać i pokroić w półplasterki.
Krok 3
Jabłko obrać, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4
Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Krok 5
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, por, jabłko, słonecznik i szczypiorek.
Krok 6
Dodać oliwę z oliwek, szczyptę oregano, rozmarynu i majeranku.
Krok 7
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 8
Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem cytrynowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej