Surówka obiadowa z zielonej sałaty, jabłka i słonecznika
łatwe
52 osoby zapisały

Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szczypta
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Krok 2
Por (białą część) opłukać i pokroić w półplasterki.
Krok 3
Jabłko obrać, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4
Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Krok 5
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, por, jabłko, słonecznik i szczypiorek.
Krok 6
Dodać oliwę z oliwek, szczyptę oregano, rozmarynu i majeranku.
Krok 7
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 8
Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem cytrynowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej