Surówka obiadowa z zielonej sałaty, jabłka i słonecznika
łatwe
60 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
2 łyżki
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 pęczek
1 łyżeczka
1 szczypta
0.75 szklanki
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zieloną sałatę opłukać, osuszyć i porwać na kawałki.
Krok 2
Por (białą część) opłukać i pokroić w półplasterki.
Krok 3
Jabłko obrać, opłukać, pokroić w kostkę i skropić sokiem z cytryny.
Krok 4
Szczypiorek opłukać, osuszyć i drobno pokroić.
Krok 5
Do dużej miski przełożyć zieloną sałatę, por, jabłko, słonecznik i szczypiorek.
Krok 6
Dodać oliwę z oliwek, szczyptę oregano, rozmarynu i majeranku.
Krok 7
Wszystko razem dokładnie wymieszać.
Krok 8
Przyprawić do smaku solą ziołową i pieprzem cytrynowym.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej