
Składniki
2 szklanki
1 szklanka
1.5 łyżeczki
0.5 szklanki
150 gramów
3 sztuki
3 łyżki
1 puszka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać masło i całość posiekać nożem, rozetrzeć w palcach lub wymiksować w malakserze. Dodać jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto.
Krok 2
Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozłożyć na dnie foremki 20x35cm (wyłożonej papierem do pieczenia).
Krok 3
Na cieście rozłożyć mus z jabłek (słoik ok 600-800g). Można do niego dodać korzennych przypraw, np. cynamonu, kardamonu.
Krok 4
Drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na musie jabłkowym. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 30-40min w 180 stopniach. Ciasto po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej