Szybki, smaczny jabłecznik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki, smaczny jabłecznik

Autor: Sebastian Kranc

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

150 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać masło i całość posiekać nożem, rozetrzeć w palcach lub wymiksować w malakserze. Dodać jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozłożyć na dnie foremki 20x35cm (wyłożonej papierem do pieczenia).

Krok 3

Na cieście rozłożyć mus z jabłek (słoik ok 600-800g). Można do niego dodać korzennych przypraw, np. cynamonu, kardamonu.

Krok 4

Drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na musie jabłkowym. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 30-40min w 180 stopniach. Ciasto po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej