Szybki, smaczny jabłecznik przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybki, smaczny jabłecznik

Autor: Sebastian Kranc

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
20 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

2 szklanki

1 szklanka

1.5 łyżeczki

0.5 szklanki

150 gramów

3 sztuki

3 łyżki

1 puszka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia oraz cukrem. Dodać masło i całość posiekać nożem, rozetrzeć w palcach lub wymiksować w malakserze. Dodać jajka i śmietanę, po czym zagnieść gładkie ciasto.

Krok 2

Ciasto podzielić na 2 części. Pierwszą z nich rozłożyć na dnie foremki 20x35cm (wyłożonej papierem do pieczenia).

Krok 3

Na cieście rozłożyć mus z jabłek (słoik ok 600-800g). Można do niego dodać korzennych przypraw, np. cynamonu, kardamonu.

Krok 4

Drugą połowę ciasta rozwałkować i położyć na musie jabłkowym. Ciasto wstawić do piekarnika i piec ok 30-40min w 180 stopniach. Ciasto po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybki, smaczny jabłecznik - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej