
Składniki
2 sztuki
1 opakowanie
50 gramów
100 gramów
50 gramów
1 sztuka
0.25 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
800 gramów
10 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
200 mililitrów
3 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na ćwiartkach z kurczaka i włoszczyźnie ugotuj wywar i dopraw go do smaku kostką rosołową Knorr. Wywar przecedź. Odłóż na później mięso kurczaka.

Krok 2
Pokrój w kostkę cebulę i koper włoski. Ser zetrzyj na tarce, pomidorki koktajlowe przekrój na pół oraz posiekaj natkę kolendry. Obierz mięso z udek. Awokado obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplastry.

Krok 3
W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i koper włoski. Dodaj kukurydzę z puszki (zostaw trzy łyżki do dekoracji). Wlej wywar z kurczaka. Dopraw przyprawą Adobo Knorr. Zupę gotuj ok. 10 minut. Następnie dokładnie rozdrobnij ją w kielichu miksera oraz przecedź przez drobne sito. Zupę zapraw śmietaną.

Krok 4
Na patelni podsmaż kiełbasę chorizo. Usuń z patelni nadmiar tłuszczu i dodaj pozostałą kukurydzę, pomidorki oraz natkę kolendry.

Krok 5
Zupę kukurydzianą wlej do talerza, na środku umieść starty ser. Na ser połóż podsmażone pomidorki, kiełbasę i kukurydzę. Całość udekoruj kawałkami chipsów.


Dobra rada:
Jeśli lubisz zdecydowane smaki, do zupy dodaj plastry marynowanej papryczki jalapeno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Meksykańska zupa chowder z kukurydzy
Zupa kojarzy Ci się z nudnym, codziennym daniem? Nic bardziej mylnego! Może też być pełną charakteru i niebanalnych składników potrawą. Wtedy nie obejdzie się bez dokładki. Taka jest właśnie meksykańska zupa chowder z kukurydzy. Aromatyczna i pełna pysznych składników. Spróbuj koniecznie!
Dla kogo?
Dla wszystkich, którzy uważają, że zupa to zwyczajne danie. Z tym przepisem szybko zmienią zdanie!
Na jaką okazję?
Zupa chowder z kukurydzy to świetny pomysł na weekendowy obiad. Warto też podać ją, kiedy spodziewasz się gości na obiedzie.
Czy wiesz, że?
Chowder to gęsta zupa zabielana dużą ilością śmietany lub mleka. Najpopularniejsze są chowdery na bazie ryb lub owoców morza. Jednak równie wielką sławą cieszy się również chowder kukurydziany.
Dla urozmaicenia:
Do zupy z kukurydzy będzie pasować też dodatek marynowanej papryczki jalapeno.