Meksykańska zupa chowder z kukurydzy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

800 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ćwiartkach z kurczaka i włoszczyźnie ugotuj wywar i dopraw go do smaku kostką rosołową Knorr. Wywar przecedź. Odłóż na później mięso kurczaka.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę cebulę i koper włoski. Ser zetrzyj na tarce, pomidorki koktajlowe przekrój na pół oraz posiekaj natkę kolendry. Obierz mięso z udek. Awokado obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplastry.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i koper włoski. Dodaj kukurydzę z puszki (zostaw trzy łyżki do dekoracji). Wlej wywar z kurczaka. Dopraw przyprawą Adobo Knorr. Zupę gotuj ok. 10 minut. Następnie dokładnie rozdrobnij ją w kielichu miksera oraz przecedź przez drobne sito. Zupę zapraw śmietaną.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż kiełbasę chorizo. Usuń z patelni nadmiar tłuszczu i dodaj pozostałą kukurydzę, pomidorki oraz natkę kolendry.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 4

Krok 5

Zupę kukurydzianą wlej do talerza, na środku umieść starty ser. Na ser połóż podsmażone pomidorki, kiełbasę i kukurydzę. Całość udekoruj kawałkami chipsów.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki, do zupy dodaj plastry marynowanej papryczki jalapeno.

Tagi:
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska zupa chowder z kukurydzyMeksykańska zupa chowder z kukurydzy

Zupa kojarzy Ci się z nudnym, codziennym daniem? Nic bardziej mylnego! Może też być pełną charakteru i niebanalnych składników potrawą. Wtedy nie obejdzie się bez dokładki. Taka jest właśnie meksykańska zupa chowder z kukurydzy. Aromatyczna i pełna pysznych składników. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy uważają, że zupa to zwyczajne danie. Z tym przepisem szybko zmienią zdanie!

Na jaką okazję?

Zupa chowder z kukurydzy to świetny pomysł na weekendowy obiad. Warto też podać ją, kiedy spodziewasz się gości na obiedzie.

Czy wiesz, że?

Chowder to gęsta zupa zabielana dużą ilością śmietany lub mleka. Najpopularniejsze są chowdery na bazie ryb lub owoców morza. Jednak równie wielką sławą cieszy się również chowder kukurydziany.

Dla urozmaicenia:

Do zupy z kukurydzy będzie pasować też dodatek marynowanej papryczki jalapeno.