Meksykańska zupa chowder z kukurydzy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
133 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

50 gramów

100 gramów

50 gramów

1 sztuka

0.25 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

800 gramów

10 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

200 mililitrów

3 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na ćwiartkach z kurczaka i włoszczyźnie ugotuj wywar i dopraw go do smaku kostką rosołową Knorr. Wywar przecedź. Odłóż na później mięso kurczaka.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 1

Krok 2

Pokrój w kostkę cebulę i koper włoski. Ser zetrzyj na tarce, pomidorki koktajlowe przekrój na pół oraz posiekaj natkę kolendry. Obierz mięso z udek. Awokado obierz, a następnie pokrój w grubą kostkę. Kiełbasę chorizo pokrój w półplastry.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 2

Krok 3

W garnku na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę i koper włoski. Dodaj kukurydzę z puszki (zostaw trzy łyżki do dekoracji). Wlej wywar z kurczaka. Dopraw przyprawą Adobo Knorr. Zupę gotuj ok. 10 minut. Następnie dokładnie rozdrobnij ją w kielichu miksera oraz przecedź przez drobne sito. Zupę zapraw śmietaną.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 3

Krok 4

Na patelni podsmaż kiełbasę chorizo. Usuń z patelni nadmiar tłuszczu i dodaj pozostałą kukurydzę, pomidorki oraz natkę kolendry.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 4

Krok 5

Zupę kukurydzianą wlej do talerza, na środku umieść starty ser. Na ser połóż podsmażone pomidorki, kiełbasę i kukurydzę. Całość udekoruj kawałkami chipsów.

Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Jeśli lubisz zdecydowane smaki, do zupy dodaj plastry marynowanej papryczki jalapeno.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Meksykańska zupa chowder z kukurydzy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Meksykańska zupa chowder z kukurydzyMeksykańska zupa chowder z kukurydzy

Zupa kojarzy Ci się z nudnym, codziennym daniem? Nic bardziej mylnego! Może też być pełną charakteru i niebanalnych składników potrawą. Wtedy nie obejdzie się bez dokładki. Taka jest właśnie meksykańska zupa chowder z kukurydzy. Aromatyczna i pełna pysznych składników. Spróbuj koniecznie!

Dla kogo?

Dla wszystkich, którzy uważają, że zupa to zwyczajne danie. Z tym przepisem szybko zmienią zdanie!

Na jaką okazję?

Zupa chowder z kukurydzy to świetny pomysł na weekendowy obiad. Warto też podać ją, kiedy spodziewasz się gości na obiedzie.

Czy wiesz, że?

Chowder to gęsta zupa zabielana dużą ilością śmietany lub mleka. Najpopularniejsze są chowdery na bazie ryb lub owoców morza. Jednak równie wielką sławą cieszy się również chowder kukurydziany.

Dla urozmaicenia:

Do zupy z kukurydzy będzie pasować też dodatek marynowanej papryczki jalapeno.